Lista pecet@man.lodz.pl
[Lista archiwów] [Inne Listy]

Re: [PECET] Kontrasty...

To: pecet@man.lodz.pl
Subject: Re: [PECET] Kontrasty...
From: Waldek <mam_jakis@o2.pl>
Date: Sun, 17 Feb 2019 23:40:42 +0100
W dniu 2019-02-15 o 02:36, Eneuel Leszek Ciszewski pisze:

Kupuję mleko, aby przerabiać je [w kooperacji
z bakteriami] na jogurt i kefir... Kefirowe
mnożą się w temperaturze pokojowej, zaś
kefirowe żądają wyższej... [wojennej?]

A takie mleko (z kartonu) to w ogóle się skwasi czy tylko zepsuje ?

Sera (ani żółtego, ani białego) jeszcze nie
produkowałem, ale wszystko ma swój czas... ;)

Kiedyś tam produkowałem ser chałpniczo
z nadmiaru mleka (pełnego), dystrybuowanych w litrowych szklanych butelkach. Po 2 dniach robiło się kwaśne w temp. pokojowej.
Ojciec dostawał takowe w zakładzie pracy,
a że część kolegów była ze wsi i mieli własne krowy
nie zabierali swojego przydziału.
Wtedy jeszcze ludzie mieli na wsi krowy,
teraz to już egzotyka :D

<Pop. w Wątku] Aktualny Wątek [Nast. w Wątku>