Autor: Kazimierz Warmiński (kazet_at_uwm.edu.pl)
Data: Wed 12 Mar 2003 - 17:15:39 MET
> Aspartam i chyba fenyloalanina.
aspartam - tak
fenyloalanina - nie
Wszystkie produkty slodzone aspartamem musza zawierac informacje:
"zawiera źródło fenyloalaniny"
(wg paragrafu 3 ust. 1 pkt. 4 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków
spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych - Dz. U. Nr 220, poz.
1856)
Wczesniej umieszczano dodatkowo informacje, ze "produkt zawiera
fenyloalanine i nie moze byc spozywany przez osoby chore na
fenyloketonurie".
Stad pewnie twoje skojarzenie ze "slodkoscia" fenyloalaniny. Fenyloalanina jest po prostu jedna z trzech aminokwasow wchodzacych w sklad tripeptydu jakim jest aspartam, ale ona sama nie jest slodka i nie stosuje sie jej do slodzenia.
Kazik W.
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:53:30 MET DST