Re: monitor a mikrofalowka

Autor: Jarek Lis (lis_at_okapi.ict.pwr.wroc.pl)
Data: Sat 20 Jul 1996 - 20:34:07 MET DST


M.Lorenz (Lorenz_at_angband.microb.uni.wroc.pl) wrote:
: > Ale swoja droga gdyby dzialolo tylko na wode to dlaczego chleb
: > wsadzony do mikrofalowki sie zwegla. Wyparowalaby woda i dalej
: > nic juz by nie mialo prawa sie dziac.
: Na bialka na pewno nie... Na tluszcz watpie... Pewnie ogrzejesz olej bo i
: tam jest jakas ilosc wody...

Tak, ale bialka powyzej 45st C zachowuja sie nieciekawie.

: Jak wyobrazasz sobie wyparowanie wody z wnetrza takiego chleba? Tzn jak
: wyobrazasz sobie usuniecie tej pary ktora powstaje? Pozniej para zaczyna
: sie podgrzewac dalej (i to nawet lepiej niz sama woda...) i ona zwegla
: chleb.

Hm, przy 200st C chleb albo eksploduje, albo wiekszosc wody z niego
jednak ucieknie. A gdzies dopiero w takiej temperaturze zaczyna sie
rozklad weglowodanow. Dalej jest prosciej, bo wegiel, jako material
o sredniej przewodnosci zaczyna mikrofale pochlaniac sam.
Ale czy dojdzie na 'parze' do temperatury wstepnego rozkladu?

Jarek.



To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Tue 18 May 2004 - 12:49:12 MET DST