Autor: Piotr Solarz (P.Solarz_at_INT.PAN.WROC.PL)
Data: Thu 29 Aug 2002 - 15:49:01 MET DST



Tuesday, August 27, 2002, 2:29:55 AM, you wrote:

JP> Ogolnie rzecz biorac tak. Prosty przyklad: wez bialko
JP> z jaja i poddaj je obrobce termicznej - mozesz
JP> ugotowac.

Mała ciekawostka, białko jajek po ugotowaniu wykazuje aktywność typową dla serpin (białkowych inhibitorów proteaz serynowych). Samo białko natywne takiej aktywności nie wykazuje. Może to zabezpieczenie przed podjadaczami jajek. Zdenaturowane białko z jajek jest więc ciężko strawne, drapieżnik jeśli będzie miał wybór zje prawdopodobnie prędzej jakąś padlinę, niż zapcha sobie żołądek czymś co będzie mu w nim długo zlegało.

-- 
 Piotr                            mailto:P.Solarz_at_INT.PAN.WROC.PL

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:52:01 MET DST