Autor: Andrzej Kasperowicz (andy_k_at_cksr.ac.bialystok.pl)
Data: Fri 02 Feb 2001 - 09:15:29 MET
> sprobuj zamrozic, powiedzmy, soki owocowe. Okazuje sie, ze
A co, nie da sie? Nawet grzyby da sie zamrozic i wiekszosc gatunkow nie zmienia przez to smaku i zapachu.
> czesto najrozsadniejsze jest stosowanie dodatkow.
Najrozsadniejsze z punktu widzenia producenta.
> Warto tez pamietac, ze dwadziescia lat temu, gdy nie stosowano
> konserwantow, rocznie 300 ludzi szlo w Polsce do piachu w wyniku
A za 50 lat moze sie dowiemy, ze obecnie z powodu roznych "polepszaczy" ginelo np. 3000 rocznie. :P
> zatruc zywnoscia (dane te byly tajne ze wzgledu na panujaca
> wowczas propagande sukcesu). Obecnie sa to pojedyncze osoby.
Jak kogos zawodza zmysly i nie widzi/czuje, ze spozywa zepsuta zywnosc to taka eliminacja musi wystepowac, natomiast niektore dodatki do zywnosci, pomimo ze niekoniecznie najzdrowsze zostaly tak dobrane, ze nasze zmysly zwykle na nic sie zdadza. Jedynie w przypadku niektorych rodzajow pieczywa czuje sie wyraznie, ze np. nie jest to chrupiacy, milo pachnacy chlebek, tylko jakis nadmuchany kit o zapachu pomyj i starej scierki.
ak
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:45 MET DST