Autor: Pawel Pawlowicz KCh (Paw-p_at_OZI.AR.WROC.PL)
Data: Fri 02 Feb 2001 - 08:26:39 MET



On 1 Feb 01, at 20:22, Jacek Grudzień wrote:

> Przy okazji srodków konserwujacych chcialem zauwazyc, ze istnieja
> technologie przechowywania, które sa calkowicie dla czlowieka nieszkodliwe
> (np. mrozenie zywnosci). I da sie jakos obejsc sprawe konserwantów niezbyt
> tolerowanych przez czlowieka.

Witam,
Czesto da sie, sa jednak dwa problemy: pierwszy to koszty, drugi: sprobuj zamrozic, powiedzmy, soki owocowe. Okazuje sie, ze czesto najrozsadniejsze jest stosowanie dodatkow. Warto tez pamietac, ze dwadziescia lat temu, gdy nie stosowano konserwantow, rocznie 300 ludzi szlo w Polsce do piachu w wyniku zatruc zywnoscia (dane te byly tajne ze wzgledu na panujaca wowczas propagande sukcesu). Obecnie sa to pojedyncze osoby.

Lubiacym chemiczne idiotyzmy polecam witryne Greenpeace'u. Pozdrawiam,
Pawel


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:45 MET DST