Autor: Wojciech Szczepankiewicz (wojtex_at_zeus.polsl.gliwice.pl)
Data: Fri 19 May 2000 - 10:01:30 MET DST


Jolanta Kamińska wrote:

> WITAM!!!
>
> Coca - Cola to jeden z najbardziej popularnych napojów orzeźwiających.
> Jej głównymi składnikami są: woda, sacharoza, tlenek węgla(IV), kwas
> ortofosforowy(V) oraz składniki zapachowe i smakowe.
> Dlaczego sacharoza ulega hydrolizie podczas gotowania Coca - Coli, a nie
> ulega tej reakcji podczas gotowania wodnego roztworu sacharozy?
>
> Yolanda
>

Daltego, ze odczyn napoju jest kwasny, a jony H+ katalizuja hydrolize sacharozy.
Kwasowosc tego napoju jest wywolana obecnoscia kwasu fosforowego(V) oraz czesciowo tlenkiem wegla(IV).

--
* Wojciech Szczepankiewicz
* Silesian Technical University, Gliwice, Poland
* mailto:wojtex_at_polsl.gliwice.pl
* http://zeus.polsl.gliwice.pl/~wojtex

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:04 MET DST