Autor: Michal Sobkowski (michael.sobkowski_at_physik.uni-ulm.de)
Data: Fri 19 May 2000 - 10:55:07 MET DST
At 10:04 19.05.00 +0200, Wojciech Szczepankiewicz
<wojtex_at_zeus.polsl.gliwice.pl> wrote:
>Daltego, ze odczyn napoju jest kwasny, a jony H+ katalizuja hydrolize
>sacharozy.
>Kwasowosc tego napoju jest wywolana obecnoscia kwasu fosforowego(V) oraz
>czesciowo tlenkiem wegla(IV).
Eeee, podczas gotowania to tego dwutlenku węgla nie pozostaje zbyt wiele w
roztworze! :-)
Michał
-- ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ dr Michał Sobkowski mailto:msob_at_ibch.poznan.pl Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań http://www.man.poznan.pl/private/users/msob.html
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:04 MET DST