Autor: Michal Sobkowski (michael.sobkowski_at_physik.uni-ulm.de)
Data: Thu 18 May 2000 - 22:59:19 MET DST
At 18:59 18.05.00 +0200, Jolanta Kamińska <kamjol_at_polbox.com> wrote:
>
>WITAM!!!
>
>Coca - Cola to jeden z najbardziej popularnych napojów orzeźwiających.
>Jej głównymi składnikami są: woda, sacharoza, tlenek węgla(IV), kwas
>ortofosforowy(V) oraz składniki zapachowe i smakowe.
>Dlaczego sacharoza ulega hydrolizie podczas gotowania Coca - Coli, a nie
>ulega tej reakcji podczas gotowania wodnego roztworu sacharozy?
Wynika to najprawdopodobniej z obecności kwasu fosforowego.
Michał
-- ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ dr Michał Sobkowski mailto:msob_at_ibch.poznan.pl Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań http://www.man.poznan.pl/private/users/msob.html
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:04 MET DST