jedrek <wonzespamem@w.on> napisał(a):
Czy różne płyty główne mogą wymagać specyficznej struktury tego całego
sektora rozruchowego na płytce CD, DVD (czy jak go tam zwał, w tym
temacie noga jestem) żeby dana płyta mogła wystartować z instalką XP?
Jest sobie wysmażona płyta instalacyjna XP z obrazu ISO (wyplutego z
programu nlite)
Tak. Starsze płyty obsługiwały bootowanie tylko w trybie emulacji dyskietki
oraz dysku twardego, nowsze obsługują bootowanie natywne.
Czy może być tak, że to nagrywarka coś słabo wysmażyła na starcie (mimo,
że wynikowe sprawdzenie sumy kontrolnej wysmażonej płyty program smażący
zgłasza, że wszystko OK) i coś gorzej dany napęd CD widzi w tych całych
rejonach startowych? Widzi tyle, że tego ważnego wycinka zapisu nie
widzi i stwierdza, że płyta nie jest bootowalna (?)
Istnieje taka możliwość.
Można gdzieś o tym poczytać kawa na ławę?
https://en.wikipedia.org/wiki/El_Torito_(CD-ROM_standard)
https://stackoverflow.com/questions/33702829/cd-dvd-boot-sector
https://fossies.org/linux/xorriso/doc/boot_sectors.txt
Te dane są gdzieś wypalane na pierwszych ścieżkach - najbliżej środka
płyty, czy raczej dopiero w
procesie zamykania płyty na końcu zapisu?
Na początku.
W ogóle jakieś narzędzie które analizuje dane obrazu ISO pod kątem tego
obszaru, który ma czynić dane ISO boootowalnym po wysmażeniu go na płytkę
CD, DVD?
Czyli podajemy programowi plik ISO i on wskazuje: tak to jest ISO
bootowalne.
https://askubuntu.com/questions/31888/how-to-verify-that-the-iso-i-downloaded-is-bootable-before-i-burn-it
--
Grzegorz Niemirowski
https://www.grzegorz.net/
|