Re: Dlaczego woda ?

Autor: Dariusz K. Ladziak (ladzk_at_waw.pdi.net)
Data: Sun 23 Feb 2003 - 22:55:43 MET


On Sun, 23 Feb 2003 18:06:45 +0100, "Piotr Jęczkowiak"
<qazarek_at_poczta.onet.pl> wrote:

>Cze
>Z tą wodą w chłodnicach samochodowych , nie jest do końca prawdą , teraz nie
>zaleca się jej użwania w nowych chłodnicach , bo może je szlag trafić .
>Jednym ze składników płynu do chłodnic jest glikol , który jest
>wykorzystywany w ogólnym zastosowaniu np: klimatyzacje itd .
>Ma jedną wadę jest trujący po łyknięciu .

Glikol etylowy jako taki trujacy nie jest w stopniu wiekszym niz
etanol. Problem jedynie w tym ze dotyczy to glikolu fermentacyjnego -
a takowy w procesach fermentacyjnych powstaje niechetnie, z mala
wydajnoscia i gdyby ktos chcial ta metoda go uzyskiwac to cena bylaby
powalajaca. Glikol odpowiada m. in. za walory smakowe win gronowych.
Trujacy to jest tani glikol systetyczny - a w zasadzie jego
zanieczyszczenia. moze byc trujacy lekko (byli tacy go boryszewski
likier malinowy pijali), moze trafic sie trujacy mocniej. A plyny do
chlodnic to sa doprawiane jeszcze kupa chemii - przeciwkorozyjne
dodatki, przeciwko pienieniu co tam jeszcze mogli wymyslec...

W ogole glikol ma pewne wlasciwosci fizykochemiczne zblizone do wody
wlasnie - jest np. jedna z najsilniej polarnych cieczy organicznych -
uzywany jest jako rozpuszczalnik do sporzadzania roztworow
eletrolitowych m. in. w kondensatorach.

-- 
Darek


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Wed 19 May 2004 - 09:24:47 MET DST