Re: Dlaczego woda ?

Autor: KRiZBi (krizbi_at__NO4SPAM_gower.pl)
Data: Mon 24 Feb 2003 - 23:56:01 MET


Dnia Sun, 23 Feb 2003 21:55:43 GMT Dariusz K. Ladziak w wiadomości
<3e592c61.3895963_at_news.tpi.pl> napisał/a:

>Glikol etylowy jako taki trujacy nie jest w stopniu wiekszym niz
>etanol. Problem jedynie w tym ze dotyczy to glikolu fermentacyjnego -
>a takowy w procesach fermentacyjnych powstaje niechetnie, z mala
>wydajnoscia i gdyby ktos chcial ta metoda go uzyskiwac to cena bylaby
>powalajaca. Glikol odpowiada m. in. za walory smakowe win gronowych.
>Trujacy to jest tani glikol systetyczny - a w zasadzie jego
>zanieczyszczenia. moze byc trujacy lekko (byli tacy go boryszewski
>likier malinowy pijali), moze trafic sie trujacy mocniej. A plyny do
>chlodnic to sa doprawiane jeszcze kupa chemii - przeciwkorozyjne
>dodatki, przeciwko pienieniu co tam jeszcze mogli wymyslec...

O czym ty piszesz ? Jaki glikol fermentacyjny ? Jest tylko jeden
glikol etylenowy HO·C2H4·OH, bezbarwna słodkawa ciecz o właściwościach
podobnych do gliceryny, i jest on szkodliwy dla zdrowia w większych
ilościach !!! A synteza jest banalna i nie powstaja żadne produkty
uboczne. A w winach są go śladowe ilości, więc za jakie walory smakowe
ma niby odpowiadać ?

>W ogole glikol ma pewne wlasciwosci fizykochemiczne zblizone do wody
>wlasnie - jest np. jedna z najsilniej polarnych cieczy organicznych -
>uzywany jest jako rozpuszczalnik do sporzadzania roztworow
>eletrolitowych m. in. w kondensatorach.

Akurat te własności nie są pożądane w zastosowaniach jako chłodziwo ;)

pozdro

-- 
KRiZBi


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Wed 19 May 2004 - 09:25:19 MET DST