Re: XP 2000+

Autor: Raffa (rafalw_at_interia.pl)
Data: Thu 05 Sep 2002 - 13:43:51 MET DST


Użytkownik news-Wafd <Wagram1806_at_ms-news.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:al798o$osc$1_at_news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Krzys_iek" <krzys-iek@___+___wp.pl> napisał w wiadomości
> news:al76lv$ao1$1_at_news2.tpi.pl...
> >
> > > bilako sie topi ?? wow
> >
> >
> > scina, koaguluje... nie wiem biolgie zakoczylem 5 lat temu :) (chemi
tez)
>
> Właściwości fizykochemiczne białek
> Białka nie posiadają charakterystycznej dla siebie temperatury topnienia.
Na
> ogół rozpuszczalne w wodzie. Niektóre z nich mogą rozpuszczać się w
> rozcięczonych kwasach lub zasadach, jeszcze inne w rozpuszczalnikach
> organicznych. Posiadają zdolność wiązania cząsteczek wody. Efekt ten
> nazywamy hydratacją.
> Na rozpuszczalność polipeptydów ma wpływ stężenie soli nieorganicznych.
Ich
> małe stężenie wpływa dodatnio na rozpuszczalność . Jednak przy pewnym
> stężeniu następuje uszkodzenie otoczki solwatacyjnej, co powoduje
wypadanie
> białek. Proces ten nie narusza strukturę białka, jest on odwracalny. Nosi
on
> nazwę wysalanie białek.
> Innym procesem jest wypadanie białek z roztworów pod wpływem soli metali
> ciężkich, mocnych kwasów i zasad, wysokiej temperatury,
niskocząsteczkowych
> alkoholi i aldehydów- jest to wytrącanie w sposób nieodwracalny.
.... dlatego zamiast jajeczkiem lepiej zakąszac ogóreczkiem ....
>Zjawisko to
> nosi nazwę denaturacji białek. Wywołuje ono zmiany w strukturze drugo- i
> trzeciorzedowej. Następuje rozerwanie wiązań wodorowych i rozerwanie
mostków
> disiarczkowych.
>
> Coś dawno kończyłeś tą biologie :) i chemię Też :)
>
za to Ty bardzo ladnie korzystasz z wyszukiwarek .... :-)



To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Wed 19 May 2004 - 01:27:48 MET DST