Re: XP 2000+

Autor: news-Wafd (Wagram1806_at_ms-news.pl)
Data: Thu 05 Sep 2002 - 11:49:18 MET DST


Użytkownik "Krzys_iek" <krzys-iek@___+___wp.pl> napisał w wiadomości
news:al76lv$ao1$1_at_news2.tpi.pl...
>
> > bilako sie topi ?? wow
>
>
> scina, koaguluje... nie wiem biolgie zakoczylem 5 lat temu :) (chemi tez)

 Właściwości fizykochemiczne białek
Białka nie posiadają charakterystycznej dla siebie temperatury topnienia. Na
ogół rozpuszczalne w wodzie. Niektóre z nich mogą rozpuszczać się w
rozcięczonych kwasach lub zasadach, jeszcze inne w rozpuszczalnikach
organicznych. Posiadają zdolność wiązania cząsteczek wody. Efekt ten
nazywamy hydratacją.
Na rozpuszczalność polipeptydów ma wpływ stężenie soli nieorganicznych. Ich
małe stężenie wpływa dodatnio na rozpuszczalność . Jednak przy pewnym
stężeniu następuje uszkodzenie otoczki solwatacyjnej, co powoduje wypadanie
białek. Proces ten nie narusza strukturę białka, jest on odwracalny. Nosi on
nazwę wysalanie białek.
Innym procesem jest wypadanie białek z roztworów pod wpływem soli metali
ciężkich, mocnych kwasów i zasad, wysokiej temperatury, niskocząsteczkowych
alkoholi i aldehydów- jest to wytrącanie w sposób nieodwracalny. Zjawisko to
nosi nazwę denaturacji białek. Wywołuje ono zmiany w strukturze drugo- i
trzeciorzedowej. Następuje rozerwanie wiązań wodorowych i rozerwanie mostków
disiarczkowych.

Coś dawno kończyłeś tą biologie :) i chemię Też :)



To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Wed 19 May 2004 - 01:27:46 MET DST