Re: monitor a mikrofalowka

Autor: jas_at_ichuwr.chem.uni.wroc.pl
Data: Mon 22 Jul 1996 - 13:30:14 MET DST


In article <199607201235.OAA11764_at_polonez.man.lodz.pl> zylla_at_lodz1.p.lodz.pl (Romuald Zylla, Lodz Tech.Univ. Poland) writes:

> Przez zwykla dyfuzje i zwykly przeplyw w porach. Ale poniewaz
> na chlebie moze byc skorka to opory moga zbyt duze i w chlebie
> powstanie duze cisnienie i rozerwie chleb - wybuchowego chleba
> jeszcze nie widzialem. :-)

Dyfuzje czego w czym? :-))

>> Pozniej para zaczyna
>>sie podgrzewac dalej (i to nawet lepiej niz sama woda...) i ona zwegla
>>chleb.

> Bzdura. Para wodna pod cisnieniem atmosferycznym (bo przecie
> w piecyku jest cisnienie atmosferyczne) i w temperaturze powyzej
> 100"C ma tak mala gestosc, ze w chlebie w momencie zweglania chleba
> wiekszosc gazu to po prostu powietrze.

Powietrze? A co sie stalo z woda (raczej para wodna)? Uleciala z kuchenki?
Pare wodna jeszcze latwiej ogrzac mikrofalami niz sama wode. A ogrzana para
wodna bedzie oddawac to cieplo innym gazom.

> Energia wydziela sie oczywiscie w wodzie (moment dipolowy najwiekszy
> w przyrodzie jesli sie nie myle) "najchetniej" ale praktycznie
> kazde cialo bedzie ogrzewane. jak wody zabraknie w chlebie to
> sama masa chlebowa bedzie sie duzo szybciej nagrzewala az sie zwegli.
Co to znaczy, ze energia wydziela sie w wodzie?
W jaki sposob? I w jaki sposob wydzieli sie w tych innych substancjach?

>Romek



To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Tue 18 May 2004 - 12:49:16 MET DST