Re: estryfikacja kwasów

Autor: Lukasz Kuzma <kuzma_at_mml.ch.pwr.wroc.pl>
Data: Wed 15 Feb 2006 - 08:05:32 MET
Message-ID: <Pine.LNX.4.58L.0602150805020.12147@mml>
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=iso-8859-2

>Witam
>Mój znajomy produkuje na własny użytek płyn do spryskiwaczy i środek
>zapachowy do niego. Na etapie produkcji zapachu stosuje kwas organiczny,
>alkohol, kwas nieorganiczny i... szczyptę chlorku sodu.
>Pary z ust nie chce puścić po co chlorek sodu.
>Zwiększanie siły jonowej zmniejsza aktywność kwasu octowego i siarkowego. Ja
>bym się więc spodziewał efektu inhibitującego.
>Macie pomysł?
obnizenie temp topnienia/zamarzania????? tak na szybko...

Lukasz Kuzma
Received on Wed Feb 15 08:05:32 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Wed 15 Feb 2006 - 08:12:02 MET