Re: estryfikacja kwasów

Autor: Michal Sobkowski <msob_at_ibch.poznan.pl>
Data: Wed 15 Feb 2006 - 08:15:12 MET
Message-Id: <6.2.0.14.2.20060215080901.02541ce8@rose.man.poznan.pl>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"; format=flowed

At 08:05 2006-02-15 +0100, Lukasz Kuzma wrote:
> >Witam
> >Mój znajomy produkuje na własny użytek płyn do spryskiwaczy i środek
> >zapachowy do niego. Na etapie produkcji zapachu stosuje kwas organiczny,
> >alkohol, kwas nieorganiczny i... szczyptę chlorku sodu.
>
>obnizenie temp topnienia/zamarzania????? tak na szybko...

Jeśli jest to _szczypta_ na powiedzmy kilkaset mL reagentów, to raczej nie
obniży zauważalnie t.top. IMHO może chodzić jedynie o katalizę. Kationy
sosowe chyba nic nie zdziałąją, a chlorki mogą w uproszczeniu reagować tak:

RCOOH -- Cl(-) --> RC(O)Cl -- R'OH --> RCOOR' + Cl(-)

Michał

-- 
Michał Sobkowski, IChB PAN, Poznań
http://www.man.poznan.pl/~msob/
"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!"
[U. Eco]
Received on Wed Feb 15 08:15:36 2006

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Wed 15 Feb 2006 - 09:12:02 MET