Autor: Karolina Onderko (nanorurka_at_op.pl)
Data: Fri 16 Apr 2004 - 09:50:48 MET DST
Jest faktem, ze roslinosc sie nam zmienila na gorsze. Czytalam gdzies
nan ten temat ciekawa wzmianke. Otoz rosliny "rozleniwilismy". Czemu
bowiem sluza te dobroczynne dla nas substancje zawarte w roslinie -
witaminy, flawonoidy itp? Sa to czynniki, ktore chronia sama rosline
przed chorobami i pasozytami. Jezeli rosline wspieramy chemicznymi
srodkami ochrony, jej wlasne mechanizmy obronne przestaja byc
potrzebne. No i mamy truskawki wielkie jak balony, ale za to bez smaku
i wartosci.
Jesli chodzi o owoce, to jest jeszcze kwestia, ze nie maja szansy dojrzec, zrywa sie je prawie zielone, zeby przetrwaly transport. Szczegolnie te importowane, to katastrofa.
Karolina
http://karond.ps.pl
Instytut Polimerów http://ip.ps.pl
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Fri 16 Apr 2004 - 10:12:19 MET DST