Autor: Krzysztof (k.grabinski_at_lacma.com.pl)
Data: Fri 16 Apr 2004 - 11:12:35 MET DST



Witam

Zaczne od tego że jestem technologiem żywnosi i mam nadzieje ze troche uporządkuje to co tutaj powiedziano:

  1. Ziarno zboz: Nieprawda jest ze ziarno zborz kiedys bylo lepsze. W chwili obecnej istnieje wiele odmian zborz o roznych wlasciwosciach. Tzn. ze istnieje pszenica o wspanialych wlasciwosciach wypiekowych, ktora nie bedzie sie nadawala do wyrobu makaronu itd. A jak wiadomo jakość=cena. To ze producenci produkuja z tej tanszej wynika nie z tego ze nie ma innej tylko dlatego ze w kraju jest bida i ludzie nie kupia chleba po 2,30 tylko dlatego ze jest zronione z dobrej maki. Co prawda ogolnie sklad ziaren zborz jest inny i wynika to jak zwykle z ekonomii a nie z alorow smakowych.
  2. Chleb Po drugie w tym temacie polepszacze sa dodawane bo po pierwsze. Poprostu korzystajac z gorszej maki trzeba ja "polepszac". Tutaj jest dosyc sporo do pisania wiec pomine tkie kwestje jak polepszanie niektorych parametrow maki juz w mlynach. Pozatym chleb pszenny produkowany jest na drożdzach a nie tak jak kiedys na zakwasie bo tak jest szybciej i ekonomiczniej. Chleb razowy jes droższy bo jst produkowany zazwyczaj bardziej czasochląnna metodą i ma mnijsza wydajnosc wystarczy podniesc objetosciowo porownywalne bochenki pieczywa pszennego i razowego a zrozumiecie slowo wydajnosc w calej okazalosci, a konsument i tak kupuje oczami).
  3. Mieso. Z kilograma miesa w chwili obecnej mozna spokojnie zrobic 1,80kg szynki (a wlasciwie wyobu szynkopodobnego). Jest to wykonywane za pomoca roznych metod: po czesci "chemicznych" dodatkow takich jak skrobie modyfikowae, karageny, azotany, ale równiez za pomoca białek sojowych. Inna kwestja w przypadku tych ostatnich ze czesto moga to byc bialka GMO. I tutaj sie troche rozwiode na temat dodatkow, poniwaz sam zajmuje sie białkami serwatkowymi, które z tych wszystkich dodatkow wlasciwie sa same w sobie niesamowitm zrodlem wartosci odzywczych. Istnieje wiele opracowan dotyczących wartosci odzywczych tych białek, oraz ich wlasciwosci technologicznych. ponizej pare linkow: www.wheyoflife.org/ http://www.usdec.org/publications/PubDetail.cfm?ItemNumber=587 http://www.lacma.com.pl http://www.extensor.pl Różnica miedzy reszta wymienioch dodatkow a serwatka i jej pochodnymi jest taka, ze sa one modyfikowane roznymi metodami chemicznymi, natomiast bialka seratkowe sa jedynie odfiltrowywane metodami membranowymi z serwatki otrzymywanej przy produkcji serow twardych (poduszczkowych),czyli poprostu o lepszch parametrach fizykochemicznych. Brak jest tutaj jakiejkolwiek ingerencji w produkt oprocz filtracji i suszenia. A co do lasciwosci zywieniowych i prozdrowotnych niech posluża takie dane: wartosc biologiczna (bv) 159, dla bialek jaja kurzego jest to 98 bialka serwatkowe zaieraja laktoferyne i laktoperoksydaze, ktore wzmacniaja system odpornosciowy czlowieka, dzieki temu stosowane sa z powodzeniem w diecie osob chorych na AIDS i majacych NOWOTWORY. Tyh zalet mozna by mnozyc niestety maja jedna podstawowa wade sa drozsze od reszty wymienionych dodatkow wiec nie znajdziemy ich w masowych produktach. Chyba ze konsumenci przestana kupowac smiecie.
  4. Owoce i warzywa To akorat nie jest moj konik, ale z tego co wiem w naszym pieknym kraju jest najlepszy klimat do uprawy truskawek na ziemi :) a pozatym mamy bardzo dobre odmiany tych truskawek, dlatego prosze o bojkot truskawek hiszpnskich bezsmakowych i wspieranie polskich producentow. Tu jest cos srasznie dziwnego, ze w polsce niema przetworni tych owocow z prawdziwego zdarzenia, ktora powinna opanowac rynki miedzynarodowe produktami przetworzonymi (np wsady owocowe do jogurtów) poniwaz jak zwykle sprzdajemy surowiec zeby potem w postaci przetworzonej zakupic
  5. Dlaczego snacki sa ulubionympozywieniem dzieci. Bojest tam sporo glutaminianu sodu, czyli soli sodowej pewnego ainokwasu, ktora kilkakrotnie zieksza wlasciwosci smakowe produktu. Niepamietam wartosci LD50 itp ale to mozna sprawdzic.

Moge odpowiedziec na konkretne pytania narazie tylko streszcze troche powyzsze przyklady.

Ogolnie produkcja żywnosci czy lekow czy czegokolwiek innego to dzialanie ktore ma przyniesc zysk.
Poniewaz najtanszymi surowcami sa: woda i powitrze, producenci zywnosci staraja sie wtloczyc jak najwiecej tych "skladnikow" do pozywienia. Stad roznego rodzaju produkty w postacie pianki (jogurty, bulki, slodycze itp) oraz zawierajace duzo wody. Pzegieciem w moim przekonaniu jest dopuszczanie do obrotu produktow "miesnych" gdzie woda jest glownym skladnikiem ale coz zysk to zysk. W naszych rekach tak naprawde jest to czy na polkach beda produkty dobrej jakosci czy nie. Kupujac "tania" wode dajemy zarobic tym ktorzy produkuja najekonomicniej a nie tym ktorzy robia to smaczniej...

I tutaj taka moja rada: trzeba czytac etykiety, szczegolnie sklad. im wecej jest substancji inych niz ten z ktorego powinien byc wyprodukowany towar tym wiksza szansa ze jest sztuczny. I tutaj uwaga!! nie wszystkie dodatki posiadajace E sa sztuczne i nie wszystkie nie posiadajace tego znaku sa naturalne!!! ale to juz inny temat.

Pozdrawiam
Krzysztof Grabiński


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Fri 16 Apr 2004 - 12:12:21 MET DST