RE: Zywnosc [bylo: Re: Odp: Nowotwory!]

Autor: Krzysztof <k.grabinski_at_lacma.com.pl>
Data: Fri, 16 Apr 2004 11:12:35 +0200
Message-ID: <000a01c42392$f5ebb880$7300a8c0@kgrabinski>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"

Witam

Zaczne od tego że jestem technologiem żywnosi i mam nadzieje ze troche
uporządkuje to co tutaj powiedziano:

1. Ziarno zboz:
Nieprawda jest ze ziarno zborz kiedys bylo lepsze. W chwili obecnej istnieje
wiele odmian zborz o roznych wlasciwosciach. Tzn. ze istnieje pszenica o
wspanialych wlasciwosciach wypiekowych, ktora nie bedzie sie nadawala do
wyrobu makaronu itd. A jak wiadomo jakość=cena. To ze producenci produkuja z
tej tanszej wynika nie z tego ze nie ma innej tylko dlatego ze w kraju jest
bida i ludzie nie kupia chleba po 2,30 tylko dlatego ze jest zronione z
dobrej maki.
Co prawda ogolnie sklad ziaren zborz jest inny i wynika to jak zwykle z
ekonomii a nie z alorow smakowych.
2. Chleb
Po drugie w tym temacie polepszacze sa dodawane bo po pierwsze. Poprostu
korzystajac z gorszej maki trzeba ja "polepszac". Tutaj jest dosyc sporo do
pisania wiec pomine tkie kwestje jak polepszanie niektorych parametrow maki
juz w mlynach. Pozatym chleb pszenny produkowany jest na drożdzach a nie tak
jak kiedys na zakwasie bo tak jest szybciej i ekonomiczniej. Chleb razowy
jes droższy bo jst produkowany zazwyczaj bardziej czasochląnna metodą i ma
mnijsza wydajnosc wystarczy podniesc objetosciowo porownywalne bochenki
pieczywa pszennego i razowego a zrozumiecie slowo wydajnosc w calej
okazalosci, a konsument i tak kupuje oczami).
3. Mieso.
Z kilograma miesa w chwili obecnej mozna spokojnie zrobic 1,80kg szynki (a
wlasciwie wyobu szynkopodobnego). Jest to wykonywane za pomoca roznych
metod: po czesci "chemicznych" dodatkow takich jak skrobie modyfikowae,
karageny, azotany, ale równiez za pomoca białek sojowych. Inna kwestja w
przypadku tych ostatnich ze czesto moga to byc bialka GMO.
I tutaj sie troche rozwiode na temat dodatkow, poniwaz sam zajmuje sie
białkami serwatkowymi, które z tych wszystkich dodatkow wlasciwie sa same w
sobie niesamowitm zrodlem wartosci odzywczych. Istnieje wiele opracowan
dotyczących wartosci odzywczych tych białek, oraz ich wlasciwosci
technologicznych. ponizej pare linkow:
 www.wheyoflife.org/
http://www.usdec.org/publications/PubDetail.cfm?ItemNumber=587
http://www.lacma.com.pl
http://www.extensor.pl
Różnica miedzy reszta wymienioch dodatkow a serwatka i jej pochodnymi jest
taka, ze sa one modyfikowane roznymi metodami chemicznymi, natomiast bialka
seratkowe sa jedynie odfiltrowywane metodami membranowymi z serwatki
otrzymywanej przy produkcji serow twardych (poduszczkowych),czyli poprostu o
lepszch parametrach fizykochemicznych. Brak jest tutaj jakiejkolwiek
ingerencji w produkt oprocz filtracji i suszenia. A co do lasciwosci
zywieniowych i prozdrowotnych niech posluża takie dane:
wartosc biologiczna (bv) 159, dla bialek jaja kurzego jest to 98
bialka serwatkowe zaieraja laktoferyne i laktoperoksydaze, ktore wzmacniaja
system odpornosciowy czlowieka, dzieki temu stosowane sa z powodzeniem w
diecie osob chorych na AIDS i majacych NOWOTWORY. Tyh zalet mozna by mnozyc
niestety maja jedna podstawowa wade sa drozsze od reszty wymienionych
dodatkow wiec nie znajdziemy ich w masowych produktach. Chyba ze konsumenci
przestana kupowac smiecie.
4. Owoce i warzywa
To akorat nie jest moj konik, ale z tego co wiem w naszym pieknym kraju jest
najlepszy klimat do uprawy truskawek na ziemi :) a pozatym mamy bardzo dobre
odmiany tych truskawek, dlatego prosze o bojkot truskawek hiszpnskich
bezsmakowych i wspieranie polskich producentow. Tu jest cos srasznie
dziwnego, ze w polsce niema przetworni tych owocow z prawdziwego zdarzenia,
ktora powinna opanowac rynki miedzynarodowe produktami przetworzonymi (np
wsady owocowe do jogurtów) poniwaz jak zwykle sprzdajemy surowiec zeby potem
w postaci przetworzonej zakupic
5. Dlaczego snacki sa ulubionympozywieniem dzieci.
Bojest tam sporo glutaminianu sodu, czyli soli sodowej pewnego ainokwasu,
ktora kilkakrotnie zieksza wlasciwosci smakowe produktu. Niepamietam
wartosci LD50 itp ale to mozna sprawdzic.

Moge odpowiedziec na konkretne pytania narazie tylko streszcze troche
powyzsze przyklady.

Ogolnie produkcja żywnosci czy lekow czy czegokolwiek innego to dzialanie
ktore ma przyniesc zysk.
Poniewaz najtanszymi surowcami sa: woda i powitrze, producenci zywnosci
staraja sie wtloczyc jak najwiecej tych "skladnikow" do pozywienia.
Stad roznego rodzaju produkty w postacie pianki (jogurty, bulki, slodycze
itp) oraz zawierajace duzo wody. Pzegieciem w moim przekonaniu jest
dopuszczanie do obrotu produktow "miesnych" gdzie woda jest glownym
skladnikiem ale coz zysk to zysk. W naszych rekach tak naprawde jest to czy
na polkach beda produkty dobrej jakosci czy nie. Kupujac "tania" wode dajemy
zarobic tym ktorzy produkuja najekonomicniej a nie tym ktorzy robia to
smaczniej...

I tutaj taka moja rada: trzeba czytac etykiety, szczegolnie sklad. im wecej
jest substancji inych niz ten z ktorego powinien byc wyprodukowany towar tym
wiksza szansa ze jest sztuczny. I tutaj uwaga!! nie wszystkie dodatki
posiadajace E sa sztuczne i nie wszystkie nie posiadajace tego znaku sa
naturalne!!! ale to juz inny temat.

Pozdrawiam
Krzysztof Grabiński
Received on Fri 16 Apr 2004 - 11:12:41 MET DST

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.2.0 : Mon 05 Mar 2012 - 13:13:53 MET