Autor: Tomasz Plucinski (tomek_at_chem.univ.gda.pl)
Data: Mon 10 Jun 2002 - 09:54:34 MET DST
> No i
> dlaczego są słodkie.
>
Wrazenie slodyczy to prozaiczne dopasowanie ksztaltu oraz rodzaju grup
funkcyjnych czasteczki w ustach do ksztaltu wneki receptora i rodzaju grup
funkcyjnych w jego (receptora) sciankach. A natura samej czasteczki jest
sprawa dosc malo wazna.
Pierwszy komentarz. Po stwierdzeniu, ze dwie syntetyczne
substacje (nie-cukry) sa znacznie slodsze od cukru, zsyntezowano trzecia
zbudowana ze "sklejonych" polowek obu tamtych. Rezultat: produkt jest 200
000 razy slodszy od cukru. (nawiasem mowiac: w smaku jest chyba nie do
odroznienia od cukru, skale slodyczy ustala sie przez rozcienczanie
probki. Obowiazuje prawo Fechnera-Webera; klaniaja sie nielubiane
logarytmy!).
Drugi komentarz: enencjomery maja rozny smak: D-tryptofan (i
D-fenyloalanina) sa bardzo slodkie, natomiast ich L-enencjomery sa lekko
gorzkawe. Wniosek: nasze receptory slodyczy sa chiralne! (zreszta tak
jak i my w calosci). A smak mieszaniny cukru i czegos gorzkiego - zalezy
ktora czescia ust smakujemy probke!
Wywody n/t slodyczy: Wiadomosci Chemiczne 49 (1995) str. 151
oraz "Stereochemii" I.Siemiona
t.p.
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:51:34 MET DST