Autor: Tomasz Plucinski (tomek_at_chem.univ.gda.pl)
Data: Mon 10 Jun 2002 - 09:54:34 MET DST



> No i
> dlaczego są słodkie.
>

Wrazenie slodyczy to prozaiczne dopasowanie ksztaltu oraz rodzaju grup funkcyjnych czasteczki w ustach do ksztaltu wneki receptora i rodzaju grup funkcyjnych w jego (receptora) sciankach. A natura samej czasteczki jest sprawa dosc malo wazna.
Pierwszy komentarz. Po stwierdzeniu, ze dwie syntetyczne substacje (nie-cukry) sa znacznie slodsze od cukru, zsyntezowano trzecia zbudowana ze "sklejonych" polowek obu tamtych. Rezultat: produkt jest 200 000 razy slodszy od cukru. (nawiasem mowiac: w smaku jest chyba nie do odroznienia od cukru, skale slodyczy ustala sie przez rozcienczanie probki. Obowiazuje prawo Fechnera-Webera; klaniaja sie nielubiane logarytmy!).
Drugi komentarz: enencjomery maja rozny smak: D-tryptofan (i D-fenyloalanina) sa bardzo slodkie, natomiast ich L-enencjomery sa lekko gorzkawe. Wniosek: nasze receptory slodyczy sa chiralne! (zreszta tak jak i my w calosci). A smak mieszaniny cukru i czegos gorzkiego - zalezy ktora czescia ust smakujemy probke!
Wywody n/t slodyczy: Wiadomosci Chemiczne 49 (1995) str. 151 oraz "Stereochemii" I.Siemiona
t.p.


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:51:34 MET DST