Autor: Jerzy Peszke (j.peszke_at_rocketmail.com)
Data: Mon 06 May 2002 - 15:29:55 MET DST



Moge Ci odpowiedziec tylko na jedno z Twoich watpliwosci, mianowicie:
Aromat identyczny z naturalnym oznacza iz do produktu zywnosciowego dodano zwiazek chemiczny wyprodukowany metoda syntezy organicznej ktory jest identyczny w swojej budowie z substancja wystepujaca np w owocach. Na przyklad: skladnikiem barwiacym marchewke na czerwono jest b-karoten i jest on wytwarzany przez rosline zwana marchewka na drodze biosyntezy w procesie jej wzrostu. Ten sam beta-karoten wyprodukowany prze czlowieka w procesach syntezy organicznej, bedacy z chemicznego punku widzenia identyczny jak jego odpowiednik wyprodukowany przez marchewke jest identyczny z naturalnym. Nie wiem czy tansze jest uzyskanie tego barwnika z marchewki czy wyprodukowanie sztucznie, fakt faktem iz taka substancja jest dodawana do sokow owocowych. Identyczna sprawa jest np z barwnikiem buraczanym, substancjami aromatycznymi zawartymi w jablkach, bananach, morelach i calej reszty owocow. Napoj dumnie nazwany jablkowym pewnie nigdy nie widzial zadnego jablka. Do wody dodany jest jeden lub kilka skladnikow skladajacych sie na kompozycje smakowa jablek, a wyprodukowanych przez czlowieka, troche cukru, benzoesan sodu (konserwant), kwas askorbionowy - zsyntezowany z jednego ze skladnikow soku z burakow cukrowych, troche barwnika spozywczego (np karotenu) i mamy sok jablkowy. Jak nasycimy ta mieszanke dwutlenkiem wegla, to dodatkowo mam napoj gazowany.

Ot i cala tajemnica

Jurek


Do You Yahoo!?
Yahoo! Health - your guide to health and wellness http://health.yahoo.com

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:51:19 MET DST