Autor: Piotr Krochmal (ven_at_tichy.ch.uj.edu.pl)
Data: Mon 06 May 2002 - 07:31:59 MET DST


On 4 May 2002 at 10:30, Artur Wnuk wrote:

> At 10:19 02-05-04 +0200, you wrote:
> >Czesc:)
> >
> >Mam pytanko z zycia codziennego:) Dlaczego przy smazeniu frytek olej zaczyna
> >sie gotowac w chwili wrzycenia ziemniakow, a po wyciagnieciu znow sie nie
> >gotuje???
>
> Pewnie dlatego, ze wrzuca sie zawierajace duzo wody ziemniaczki do oleju
> ogrzanego powyzej 100 st.C. Olej w tej temperarurze nie wrze ale woda tak.
>
> Artur

Zgadzam sie z powyzszym wyjasnieniem sek w tym ze jest pewna niescislosc w samym zapytaniu: bo sadze iz pytajacemu chodzilo o wrzenie. Bo to ze olej sie gotowal to jest pewne, tylko po cichu ;-)

Piotr Krochmal


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:51:18 MET DST