Autor: Maciek Haranczyk (maharan_at_chemik.chem.univ.gda.pl)
Data: Wed 06 Feb 2002 - 19:48:25 MET
On Tuesday 05 February 2002 18:21, you wrote:
> Czy fermentacja fruktozy pod wpływem enzymów drożdży zachodzi tak samo jak
> dla glukozy. Wzór sumaryczny fruktozy jest taki sam jak dla glukozy, ale
> chce sie upewnić.
Stryer podaje, ze fruktoze mozna wprowadzic na szlak glikolizy poprzez
reakcje:
fruktoza -> fruktozo-1-fosforan -> fosfodihydroksyaceton + aldehyd
glicerynowy -> 2 aldehyd 3 fosfoglicerynowy
aldehyd 3 fosfoglicerynowy to juz intermediat glikolizy wiec w efekcie daje pirogronian. pirogronian przechodzi w etanol w kolejnych dwoch reakcjach: Ch3-co-coo- -> ch3coh -> ch3-ch2oh
Na pytanie mozna tez udpowiedziec prosciej: glukoza i fruktoza jest w stanie rownowagi, reakcje przeksztalcania glukozy w fruktoze katalizuje enzym izomeraza.
Pozdrawiam
Maciek
-- ------------------------- Maciek Haranczyk maharan_at_chemik.chem.univ.gda.pl -------------------------
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:50:30 MET DST