Autor: Leszek Bigaj (lbig2_at_inetia.pl)
Data: Fri 09 Feb 2001 - 23:02:19 MET


> Pierwszym konserwantem musial byc alkohol etylowy!!! I dalej jest niezly
> skoro jest w syropach.
>
> Akurat dzisiaj znalazlem konserwant w skladzie sera zoltego
>
>
> ----- Original Message -----
> From: "Pawel Pawlowicz KCh" <Paw-p_at_OZI.AR.WROC.PL>
> To: "Multiple recipients of list CHEMFAN" <chemfan_at_man.lodz.pl>
> Sent: Monday, February 05, 2001 8:32 AM
> Subject: Chemia zywnosci, bylo: Aspartan
>
>
> > On 2 Feb 01, at 14:54, Andrzej Kasperowicz wrote:
> >
> > > A jaki bylby sens w zamrazaniu pepsi?
> >
> > Masz racje, przyklad byl fatalny. Tak nawiasem mowiac, napoje typu Cola
> zawieraja
> > okolo 0.6 g kwasu fosforowego w litrze. Mozna zrobic spektakularne
> doswiadczenie:
> > wrzucic zyletke do coli i poczekac pare dni. Ciekawe, na ile ten kwas
> szkodzi
> > naszym zebom.
> >
> > > A ja bym chcial kupic chleb, ktory wyglada, pachnie i przede wszystkim
> > > smakuje jak prawdziwy chleb, pomimo ze bylby drozszy od tej cuchnacej,
> > > niesmacznej gabki jaka nam sie serwuje na codzien.
> >
> > Tez o tym marze...
> >
> > > A chyba najstarszym sztucznym
> > > konserwantem, stosowanym jeszcze przez naszych pradziadow, jest KNO3,
> > > obecnie coraz czesciej zastepowany przez NaNO2 - wystarczy spojrzec na
> > > sklad konserw miesnych...
> >
> > I cale szczescie ze jest stosowany. Azotyny hamuja rozwoj
> > Clostridium botulinum. Zatrucia jadem kielbasianym byly glowna
> > przyczyna zgonow spowodowanych przez zywnosc kilkadziesiat lat
> > temu. Wiekszosc tych zatruc nastepowala, o dziwo, na skutek
> > konserwowania zywnosci chalupniczymi metodami (wekowanie
> > miesa itp) przy niedostatecznej sterylizacji (lub rozszczelnieniu
> > sloika). Nawiasem mowiac, wlasnie w wyniku dodatku azotynow
> > bakterie jadu kielbasianego niechetnie rozwijaja sie w kielbasie.
> > Czyzby nazwa byla historyczna, jeszcze sprzed epoki azotynow i
> > azotanow?
> > Przy okazji: na pewno wczesniejszym od azotanow konserwantem
> > byl ocet. Ale czy pierwszym?
> >
> > Pozwolilem sobie zmienic nieco bezsensowny "Temat"
> >
> > Pozdrawiam,
> > Pawel
> >
>


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:49 MET DST