Autor: kemik (nodo_at_poczta.wp.pl)
Data: Mon 29 Jan 2001 - 23:27:02 MET


> Witam!
>
> Ostatnio slyszalam informacje, ze zawarty w popularnie zwanej przyprawie
> "jarzynka", "wegeta" ma szkodliwe dzialanie. Zwlaszcza gdy ktos spozywa go
> w stanie surowym, np. posypujac nim kanapki itp. Czy ktos moze wie cos na
> ten temat?
> Pozdrawiam
> Anna
>
>
>
>

     Glutaminian sodu to nie konserwant. Kwas glutaminowy to przeciez aminokwas, a jego jedyne szkodliwe działanie polega na tym, ze bierze on udział w przekazywaniu impulsów nerwowych i jego nadmiar moze to troche rozregulować. Niebezpieczny jest zwłaszcza dla małych dzieci, ale naprawde w duzych dawkach (powoduje nawet uposledzenie umyslowe).

    Niedawno przeczytalem, ze na jezyku sa obecne receptory wykrywajace reszte tego aminokwasu (czyli nowy smak, nazwany "umami"). Prawdopodobnie to dlatego glutaminian sodu jest dodawany do przypraw i dziala jako wzmaczniacz smaku.

    Pozdrowienia i smacznego
    Norbert


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:43 MET DST