Autor: Andrzej Ledwig (andrzej.ledwig_at_zak.com.pl)
Data: Fri 27 Oct 2000 - 11:55:26 MET DST



>
>Mam pytanie:
>czy ktos zna pojecia: reakcja kontrolowana termodynamicznie;
>reakcja kontrolowana kinetycznie.
>Czym sie roznia?

Wydaje mi sie, ze tego typu kontrolowanie reakcji ma miejsce kiedy w jednej reakcji moga powstac dwa rozne produkty (A i B), z tym ze jeden (np A) powstaje
szybciej (reakcja tworzenia tego produktu jest szybsza) lecz jest on w warunkach
reakcji termodynamicznie nietrwaly i ulega przeksztalceniu (np izomeryzacji) do produktu B jezeli dluzej przebywa w srodowisku reakcji.

Tak wiec, jezeli chcemy otrzymac produkt A, to szybko usuwamy ze srodowiska reakcji aby nie zdazyl ulec przemianie do produktu B (i to jest chyba ta kontrola kinetyczna). Natomiast jezeli chcemy otrzymac produkt B to spokojnie pozwalamy ukladowi reakcyjnemu sobie reagowac przez dlugi czas, aby miec pewnosc, ze caly produkt A przeksztalci sie w B (kontrola termodynamiczna)

O ile dobrze pamietam, to przykladem takiej kontroli jest sulfonowanie naftalenu - w zaleznosci od czasu i sposobu prowadzenia reakcji powstaja odpowiednio kwasy alfa lub beta naftalenosulfonowe

>
>Pozdrawiam serdecznie,
>Ewa

Pozdrawiam, Andrzej


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:30 MET DST