Autor: Jacek Roznowski (jacekro_at_tichy.ch.uj.edu.pl)
Data: Fri 27 Sep 1996 - 15:29:13 MET DST


> Ponoc margaryna to witamina F i to bez cholesterolu.

Na wykladach slyszalem ze:  

1.margaryna jako efekt przerobu produktow   roslinnych nie moze zawierac cholesterolu (zwiazek pochodzenia   zwierzecego ) wiec jezeli tam by byl jakikolwiek cholesterol to   swiadczyloby to o "uszlachetnianiu" czyli po prostu o dodawaniu masla  

2.organizm sam potrafi syntetyzowac cholesterol i robi to, jednoczesnie   nadmiary potrafi rozkladac w zaleznosci od potrzeby

3.do naszego organizmu dostarczamy wiecej duzo bardziej szkodliwych   substancji i jakos nikomu to nie przeszkadza

  Przeciez ludzie od dawna jedza maslo i jakos dawniej to nikomu nie  przeszkadzlo a ludzie i tak bylo zdrowsi ( pod wzgledem stanu serca )  Jezeli zas umierali w starszym wieku, to nie na serce, a ja chcialbym  takiego wieku w takiej kondycji dozyc.

Jacek Roznowski
jacekro_at_tichy.ch.uj.edu.pl


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:21:41 MET DST