Autor: Jacek Roznowski (jacekro_at_tichy.ch.uj.edu.pl)
Data: Fri 27 Sep 1996 - 15:29:13 MET DST
> Ponoc margaryna to witamina F i to bez cholesterolu.
Na wykladach slyszalem ze:
1.margaryna jako efekt przerobu produktow roslinnych nie moze zawierac cholesterolu (zwiazek pochodzenia zwierzecego ) wiec jezeli tam by byl jakikolwiek cholesterol to swiadczyloby to o "uszlachetnianiu" czyli po prostu o dodawaniu masla
2.organizm sam potrafi syntetyzowac cholesterol i robi to, jednoczesnie nadmiary potrafi rozkladac w zaleznosci od potrzeby
3.do naszego organizmu dostarczamy wiecej duzo bardziej szkodliwych substancji i jakos nikomu to nie przeszkadza
Przeciez ludzie od dawna jedza maslo i jakos dawniej to nikomu nie przeszkadzlo a ludzie i tak bylo zdrowsi ( pod wzgledem stanu serca ) Jezeli zas umierali w starszym wieku, to nie na serce, a ja chcialbym takiego wieku w takiej kondycji dozyc.
Jacek Roznowski
jacekro_at_tichy.ch.uj.edu.pl
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:21:41 MET DST