Autor: Michal Sobkowski (msob_at_ibch.poznan.pl)
Data: Tue 01 Oct 1996 - 14:10:35 MET DST



Temat byl chyba z Chemfana, wiec tu sle odpowiedz.

>From: "Lukasz Kuzma" <KUZMA_at_kchk.ch.pwr.wroc.pl>
>To: Michal Sobkowski <msob>
>Date: Tue, 1 Oct 1996 13:28:36 MET1MDT
>Subject: Re: maslo i margaryna
>Priority: normal
>

Po pierwsze: nie krzycz tak! :-) (Pisanie duzymi literami w Internecie jest rownowazne krzykowi w normalnej rozmowie)

>> Ilosc spozywanego cholesterolu nie ma zadnego wplywu na jego poziom we
>krwi.> Natomiast rodzaj zjadanego tluszczu jest bardzo istotny.
>NIE MOGE SIE DO KONCA Z TOBA ZGODZIC... MASZ RACJE CO DO RODZAJU TLUSZCZU
>SPORZYWANEGO, ALE ROWNIEZ ILOSC JEST BARDZO WAZNA... PRZECIEZ Z WCHLANIANYCH
>LIPIDOW ORGANIZM SOBIE WYTWARZA INNE TLUSZCZE, ALE Z CHOLESTEROLU NAJLATWIEJ
>JEST "ZSYNTESOWAC" CHOLESTEROL, CZYLI W OGOLE GO NIE WYTWARZAC, A POPROSTU
>PRZETRANSPORTOWAC I W TYM MOMENCIE CHORESTEROL JEST WIEKSZYCH DAWKACH W
>ORGANIZMIE... OCZYWISCIE BARDZO TO UPROSCILEM, ALE MNIEJ WIECEJ O TO CHODZI.
Powtarzam: ilosc spozywanego cholesterolu nie ma zadnego wplywu na jego poziom we
krwi. Organizm potrafi poziom ten regulowac. Znaczenie natomiast ma rodzaj spozywanych tluszczow.
>PO DRUGIE ZAWALOWCY MUSZA BARDZO OGRANICZAC SPOZYWANIE ZWLASZCZA TLUSZCZY
>ZAWIERAJACYCH CHOLESTEROL....
A jakie tluszcze zawieraja cholesterol? Zwierzece! Czyli te, ktore niekorzystnie wplywaja na gospodarke tym zwiazkiem.
>
>> nasycone (z masla i innych tlyszczow zwierzecych) oraz nienasycone trans (z
>> margaryn utwardzanych chemicznie) powoduja wzrost poziomu "zlego"
>> cholesterolu we krwi. W olejach i margarynach rafinowanych (np. Sloneczna)
>> obecne sa kwasy cis, zwiekszajace ilosc "dobrego" cholesterolu.
>NIESTETY MARGARYNY MOGA ROWNIEZ BLOKOWAC TEN DOBRY CHOLESTEROL, TO ZALEZY
>OD ICH SKLADU, PONIEWAZ NIEKTORE MARGARYNY ZAWIERAJA DO 30% KWASOW TRANS
>"WYPRODUKOWANYCH" PODCZAS PRZEROBKI OLEJOW ROSLINNYCH (GLOWNIE TE TWARDE)
>

No przeciez to wlasnie napisalem! Margaryny rafinowane nie sa utwardzane chemicznie, wiec nie zawieraja kwasow trans.
>> Wg zywieniowcow dzieci powinny jesc wylacznie maslo dla zaspokojenia duzego
>> zapotrzebowania na cholesterol (z drugiej strony jedno jajko ma wiecej
>> cholesterolu niz kostka masla...), natomiast dorosli - oleje i margaryny
>> rafinowane.
>TO SIE POWOLI ZMIENIA, A CHORESTEROL W NADMIARZE NIE JEST WSKAZANY NAWET
>DLA PREZNIE ROZWIJAJACYCH SIE MLODYCH ORGANIZMOW...
Wiedze o tluszczach i cholesterolu zaczerpnalem z tegorocznej broszury na ten temat wydanej przez polskich zywieniowcow dla wyjasnienia balaganu wprowadzonego przez reklamy. Sa to wiec zalecenia jak najbardziej aktualne. Zdecydowane zalecenie spozywania masla dotyczy dzieci do lat 3.

>DLA CIEKAWOSTKI: ZAWALY POJAWIAJA SIE JUZ U LUDZI W WIEKU 24-25 LAT.
>GLOWNA PRZYCZYNA MA BYC STRES, ALE NIE MOZNA WYKLUCZYC CHOLESTEROLU JAKO
>WINOWAJCY, PONIEWAZ JESZCZE NA TEN TEMAT BADANIA SIE POWAZNIE NIE ROZWINELY
>Z POWODU , NA SZCZESCIE, NIEZBYT DUZEJ LICZBY PRZYPADKOW STWIERDZONYCH ZAWALOW
> U STARSZEJ MLODZIEZY...
>
>> Pozdrawiam,
>JA ROWNIEZ
>
>
>> Michal
>LUKASZ
>

Pozdrowienia,
Michal


          Michal Sobkowski          E-mail: msob_at_ibch.poznan.pl
          Institute of Bioorganic Chemistry, Polish Academy of Sciences
          Noskowskiego 12/14, 61-704 Poznan, Poland
          Phone: (061) 52-85-03          Fax: 52-05-32
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:21:48 MET DST