Odp: news.lublin.pl

Autor: Piotr Szpunar (picior_at_friko.onet.pl)
Data: Tue 05 May 1998 - 10:57:45 MET DST


Tomasz Orzechowski <tmo_at_plonk.hep.utexas.edu> spytał:

>
>Co to jest SAPM i dlaczego nalezy go filtrować? Czy SAPM
>nieprzefiltrowany nie nadaje sie do spożycia?
>
>T
>
Już Cię oświecam.
SAPM (popr. SAP-M czyli Samogon Aktywnie Pędzony - Mocny)
jak sama nazwa wskazuje musi być pędzony
aktywnie - czyli filtrowany. Przy czym filtracja kilkukrotna
(najlepiej poprzedzona dwukrotną destylacją oraz późniejszą
dekantacją) znacząco wpływa na walory smakowe i efekt końcowy.
SAPM niefiltrowany z definicji nie istnieje i nosi nazwę zacieru.
Nie mylić ze SPAM-em
(Stowarzyszeniem Polskich Alkoholików Metylowych) :-))).

---
    Piotr Szpunar
picior_at_priv.onet.pl


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Wed 19 May 2004 - 16:13:28 MET DST