Re: Mleko, BYLO:Re: Off-topic do: Windows 95 - muchy... - Pochwala,

Autor: January Weiner (uxjweine_at_if.uj.edu.pl)
Data: Tue 06 Aug 1996 - 17:44:01 MET DST


Pawel PYK (pyk_at_ccgate.ari.ch) wrote:
: >>Mowiac szczerze - mnie rowniez smakuje. A z mleka UHT nie da sie zrobic
: >>zsiadlego, tylko jogurt; moj znajomy sie przekonal, kiedy odstawil
: >>kartonik na mleko i... po pewnym czasie ow porosl bialo-zielonymi, niestety
: >>niejadalnymi, grzybkami... Oczywiscie kartonik nie znajomy ;-).
: >>A moj braciak moze zrobic jogurt, wiem, bo sam probowalem jego produkcji
: >Musisz przed zsiadaniem dolac odrobine prawdziwej smietany.
: Pisalem ze probowalem ze zwyklym pasteryzowanym i smietana. Smak
: jest cokolwiek dziwny (cos w pol drogi do jogurtu). Inna sparwa
: ze znalezienie niepasteryzowanej smietany (przynajmnie w
: Szwajcarii) jest rownie trudne co i niepasteryzowanego mleka...
Gwoli scislosci, otoz:

1. Jogurt jest produktem fermentacji pasteryzowanego, homogenizowanego,
CHUDEGO mleka z dodatkiem cukrow, zelatyny, konserwantow i paru innych
rzeczy. Fermentuja bakterie z dwoch gatunkow (o ile w wypadku bakterii
mozna mowic o gatunkach): Streptococcus thermophilus i Lactobacillus
bulgaricus. Przy zaszczepianiu jogurtu proporcja tych dwoch bakterii musi
wynosic DOKLADNIE 1:1, inaczej jogurt jest kwasny. W praktyce jest to
mozliwe tylko w warunkach przemyslowych. Za specyficzny smak jogurtu
odpowiadaja sladowe ilosci acetaldehydu, acetonu i dwuacetylu. L.
bulgaricus uwalnia aminokwasy niezbedne do wzrostu S. thermophilus, ten
zas wytwarza mrowczany wymagane przez L. bulgaricusa.

2. Kefir to produkt fermentacji NAJROZNIEJSZYCH bakterii (rowniez z
rodzaju Streptococcus i Lactobacillus) i drozdzy, w zadnym wypadku tylko
tych ostatnich - nieporozumienie dotyczace tego, ze kefir robia grzyby
bierze sie z przemyslowej nazwy ziaren, ktorymi zaszczepia sie w mleku
kultury bakterii i drozdzy, a ktore ziarna nazywa sie czasem "grzybkami
kefirowymi". Zawieraja one jednak najprzerozniejsze drobnoustroje. Kefir
zawiera sladowe ilosci alkoholu (1%).

3. Innymi slowy, jogurt to jest HI-TECH KEFIR. (KEPHIR?:)

                                                J-3

--
--------------------------------------------------------------------
).\/\/. ///			           	   January Weiner 3 
"Loose all your ugly FAT! Format HPFS today..."
http://www.if.uj.edu.pl/~uxjweine 
http://www.if.uj.edu.pl/misc/PRZYRODA             Czytaj "Przyrode"!


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Tue 18 May 2004 - 12:51:30 MET DST