Re: monitor a mikrofalowka

Autor: Romuald Zylla, Lodz Tech.Univ. Poland (zylla_at_lodz1.p.lodz.pl)
Data: Mon 22 Jul 1996 - 18:58:10 MET DST


At 13:56 96-07-22 +0200, you wrote:
>In article <199607201235.OAA11764_at_polonez.man.lodz.pl>
zylla_at_lodz1.p.lodz.pl (Romuald Zylla, Lodz Tech.Univ. Poland) writes:
>
>> Przez zwykla dyfuzje i zwykly przeplyw w porach. Ale poniewaz
>> na chlebie moze byc skorka to opory moga zbyt duze i w chlebie
>> powstanie duze cisnienie i rozerwie chleb - wybuchowego chleba
>> jeszcze nie widzialem. :-)
>
>Dyfuzje czego w czym? :-))

No przeciez nie dyfuzje cukru w cukrze tylko dufuzje pary wodnej
przez gaz obojetny; wtym przypadku powietrze.
To oczywiscie na poczatku procesu; potem para wyprze przez barodyfuzje
powietrze i bedzie tylko para wodna

>
>>> Pozniej para zaczyna
>>>sie podgrzewac dalej (i to nawet lepiej niz sama woda...) i ona zwegla
>>>chleb.
>
>> Bzdura. Para wodna pod cisnieniem atmosferycznym (bo przecie
>> w piecyku jest cisnienie atmosferyczne) i w temperaturze powyzej
>> 100"C ma tak mala gestosc, ze w chlebie w momencie zweglania chleba
>> wiekszosc gazu to po prostu powietrze.
>
>Powietrze? A co sie stalo z woda (raczej para wodna)? Uleciala z kuchenki?
>Pare wodna jeszcze latwiej ogrzac mikrofalami niz sama wode. A ogrzana para
>wodna bedzie oddawac to cieplo innym gazom.

No przecie w kuchence sa upusty wentylacyjne; jakby ich nie bylo
toby cisnienie wzroslo i kuchenke by rozerwalo.

>
>> Energia wydziela sie oczywiscie w wodzie (moment dipolowy najwiekszy
>> w przyrodzie jesli sie nie myle) "najchetniej" ale praktycznie
>> kazde cialo bedzie ogrzewane. jak wody zabraknie w chlebie to
>> sama masa chlebowa bedzie sie duzo szybciej nagrzewala az sie zwegli.

>Co to znaczy, ze energia wydziela sie w wodzie?
>W jaki sposob? I w jaki sposob wydzieli sie w tych innych substancjach?

 No a w czym sie wydziela; drganie dipoli rozprasza sie na siatke
 molekul i to jest wlasnie "wydzielanie ciepla"
 na tej samej zasadzie wydzieli sie w innych substancjach
 (no ale w tej chwili ci nie powiem czy wydzielanie ciepla zalezy
  w pierwszej potedze od momentu dipolowego czy w drugiej)
1 W kazdym badz razie wydzielanie sie energii jest proporcjonalne
  do czestotliowsci pola, natezenia, tangensa kata strat i czegos tam jescze
2 Woda zwiazana (ta blisko substancji) ma znacznie mniejsza swobode
  rotacji dipoli i dlatego w niej wydziela sie mniej energii niz w
  wodzie swobodnej.
 Tak wiec "koncowka wody" nie pochlania tak duzo energii jak "woda luzem"
 (Nie polecam czytania podrecznika, zeby nikogo nie urazic)

Romek
-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-
-------- PeCetologia to nauka eksperymentalna --------



To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Tue 18 May 2004 - 12:49:16 MET DST