Zywnooa z serwatki

Autor: K. Grabinski <k.grabinski_at_lacma.com.pl>
Data: Thu 20 May 2004 - 17:36:10 MET DST
Message-ID: <001301c43e80$2de561c0$7300a8c0@kgrabinski>
Content-Type: text/plain; charset="us-ascii"

Witam

Dostalem dzisiaj zapytanie ze strony internetowej od Pana Adama Kasperowicza
dotyczace starszego posu dotyczacego zywnosci.
Poniewaz jakims cudem jego odpowiedz umknela mi, postaram sie teraz do niej
ustosunkowac...

Jezeli chodzi o serwatke i jej bialka:
Serwatka sklada sie z 6,5% suchej masy i 93,5% wody. Z tego substratu
uzyskuje sie, serwatke slodka (czyli zageszczona i wysuszona, najczesciej
rozpylowo, sucha mase serwatki), serwatki demineralizowane, koncentraty
bialek serwatkowych, permeat serwatki, laktoze, izolat bialek serwatkowych i
specyficzne bialka zawarte w serwatce.
I teraz dochodzimy do sedna sprawy. Serwatka slodka kosztuje w granicach
2,0PLN/kg, serwatki demineralizowane kosztuja od 2,70 do 10,00PLN/kg w
zaleznosci od ilosci usunietych soli mineralnych. Np. Serwatka D90, czyli
serwatka z ktorej usunieto ponad 90% soli mineralnych, jest produkowana
tylko z serow podpuszczkowych typu emmenaller, musi spelniac odpowiednie
wlasciwosci mikrobiologiczne bez zmiany wlasciwosci funkcjonalnyh i utraty
funkcji biologicznych bialek. stad cena produktu rosnie.
A jeszcze nie doszlismy do bialek...
Koncentraty bialek serwatkowych zawieraja od 30 do 80% bialek. Ich koszt
wynosi od 7-8PLN/kg dla bialek 30% do 40-70PLN/kg dla bialek o koncentracji
80%. Bialka serwakowe naleza do niezbyt stabilnych termicznie. Glowny
skladnik bialek serwatkowych beta-laktoglobulina (ponad 50%) koaguluje w
temperaturze 69C, a trzeba miec na uwadze normy dotyczace zawartosci
mikroorganizmow. Wazny jest rowniz sposob dobory metody produkcji czy
mikofiltracja, czy wymienniki jonowe, czy odwrocona osmoza czy
elektordializa, w jakiej kolejnosci, do jakich stezen.
Izolat bialek serwatkowych tutaj koszt juz wynosi od 80 do ... trudno
powiedziec, ale patrzac po sklepach to i do 160PLN/kg. Dlaczego?
Izolat Bialka serwatkowego ma najwyzsze wskazniki przyswajania bialka...
dotychczas max. wartoscia wskaznika BV (ang. Biological Value) moze byc 100.
Jednak dla bialek seratkowych ynikiem potwierdzonym juz kilkakrotnie jest
156. Oznacza to, ze na 100g bialka sewatkowego uzywkuje sie pryzrost 156g.
Jak to mozliwe...
Wlassnei ze wzgledu na wartosci odzywcze bialek serwatkowych.
Bialka serwatkowe skladaja sie z:
beta-laktoglobuliny
Alfa-laktoalbuminy
Immunoglobulin
Albuminy serum
laktoperoksydazy
laktoferyny
i peptydy w tym slawny glukation.

Wlasciwosci biologiczne posiadaja wszystkie bialka jednak najistotniejesze
sa te, ktorych jest najmniej, czyli Glukation, laktoferyna, laktoeroksydaza,
imunoglobuliny i alfa-laktoalbumina. Np. kg laktoferyny kosztuje ok 300$.
Laktoferyna jest bialkim, ktorego centralna czesc stanowi kation zelaza.
Jest to najlepiej przyswajalna forma zelaza jaka na chwile obecna
znaleziono. i tak mozna o kazdym specyficznym bialku serwatki. Zapaszam do
zaopoznania sie z linkiem:
http://www.nationaldairycouncil.org/health/digest/dcd74-6.asp?page=1

Teraz kilka odpowiedzi na specyficzne pytania:
A wiec zaczynajac od poczatku:
                Karageniany przyspieszaja wzrost nowotworow:
http://lists.man.lodz.pl/pipermail/chemfan/2002/02/3079.html

Karageniany powoduja przyspieszenie wzrostu komorek rakowych a nie ich
powstawanie, pozatym nie jest to produkt wystepujacy w serwatce...
Karageniany posiadaja symbol E407 i jak narazie sa dopuszczone do produkcji
zywnosci jako zagestnik, substancja zelujaca, stabilizator, substancja
klarujaca i srodek filtracyjny, nosnik Wiecej w Rozporzadzeniu Ministra
Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. Dz. U. N. 9 poz. Ja tylko podalem mozliwa
konfiguracje bialka serwatkowe+karageniany powoduja wzrost wydajnosci bez
obnizenia smakowitosci produktu.

                 Czy nie wystarczyloby zamiast tych wszystkich produktow, zeby ludzie po
prostu wypili pare litrow niepasteryzowanego mleka? Byloby taniej i
przyjemniej. :)

Panie Andrzeju niewiem czy probowal pan kiedys wypic litr mleka i obserwowac
reakcje swojego organizmu..., jezeli nie to nie polecam... okolo 25%
populacja cierpi na nietolerancje laktozy. objawia sie to powaznym niezytem
ukladu pokarmowego po spozyciu nieznacznej ilosci, 75% populacji ma te same
objawy po zjedzeniu 25g laktozy (ok 0,6 l mleka) a 80 g laktozy rozlozy
najodporniejszego z nas.... Jest to zwiazane z budowa tego dwucukru. Laktoza
jest zbudowana z alfa-D-glukozy i beta-D-galaktozy polaczonych wiazaniem
beta-1,4-glikozydowym. jak wiadomo jest to, to samo wiazanie co w celulozie,
czyli my takiego cukru nie jestesmy w stanie rozlozyc, ale bakterie w
przewodzie pokarmowym owszem... Reszte pozostawie do wlasnych przemyslen...
Takze przyjemniej to napewno by nie bylo;) Np w mleczarskich produktach
fermentowanych (kefir, jogurt) z laktozy produkowany jest kwas mlekowy oraz
inne zwiazki prozdrowotne. Dlatego mozna ich jesc wiecej.
                Czym sie rozni serwatka z Lacmy od np. Immunocalu - 100 $ za 30 saszetek?
Mam nadzieje ze wyzej opisalem czym sie rozni. Nasza firma zajmuje sie
sprzedaza wszystkich form serwatki i bialek serwatkowych poza specyficznymi
bialkami typu laktoferyna czy laktoperoksydaza. Koszt serwatki to koszt
surowca(odpadu jak to napisal Pan Kasperowicz) i procesu, natomiast
Immunocal to koszt surowca, plus patent, plus marketing itp. nie wiem co
jeszcze moze sie skladac na cene...

                Ja jakos nie czuje, zeby to bylo w moich rekach, pomimo ze "glosuje
nogami", czyli przestaje kupowac te mniej smaczne produkty, ktore zastapily
te smaczniejsze, to i tak sie nic sie nie zmienia na lepsze. Coz,
"czlowiek nie swinia, wszystko zje" - zapewne musi sie to powiedzenie dla
wiekszosci populacji sprawdzac skoro jest tak jak jest... ak

Panie Andrzeju to juz nie jest wina braku mozliwosci, tylko braku wiedzy a
czesciej swiaomosci co w zywnosci jest zawarte. A najczesciej zawartosci
portfela. Produkty mniej smaczne pojawiaja sie z powodow ekonomicznych a
nie zywieniowych. Powstala niedawno organizacja slowfood... dystrybuja
zywnosc robiona wylacznie wedlug starych metod i receptur, tylko ze jest to
pierunsko drogie. Sam Pan moze sie przekonac...

Ja mam ta przyjemnos ze pracuje w firmie zajmujacej sie naprawde zdrowym
produktem. niema w sobie nic oprocz tej nieszczesnej laktozy co powodowaloby
jakies schorzenia. Tzn jeszcze wystepuja uczulenia na bialka serwatkowe ale
jest to bardzo maly odsetek ludzi (wiekszosc uczulen na mleko, to uczulenia
na kazeine). Jednak narazie glownym naszym atutem w promowaniu naszych
wyrobow jest niestety cena a nie prozdrowotnosc. To tylko swiadczy o naszym
rynku zywnosci. O wiedzy konsumentow na jej temat. O podejsciu marketingu -
latwiej jest przeciez pokazac ze cos jest najtansze na rynku a takie same
jak u konkurencji, niz na odwrot. Trudniej konsumentowi wytlumaczyc, ze jak
w jogurcie niema zelatyny, pektyny i skrobi modyikowanych tylko bialko
serwatkowe to jogurt jest zdrowszy...

itd itp...

O zywnosci moza pisac bardzo duzo, a napewno znajda sie osoby troche
bardziej zorienowae w chemi zywnosi, ktore przytocza dodatkowe informacje na
temat

Pozdrawiam
Krzysztof Grabinski
Received on Thu May 20 17:36:50 2004

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Tue 25 May 2004 - 13:46:47 MET DST