Autor: Kazimierz Warmiński (kazet_at_uwm.edu.pl)
Data: Fri 12 Mar 2004 - 20:14:23 MET



> interesuje mnie jego teoryteczne rozwiazanie
(...)
> latwo jest zidentyfikowac - jest to smrod siarkowodoru. Skad on sie tam
> wzial? Jaka najprawdopodobniej zaszla reakcja? Do zlewu nie wrzucamy
> zgnilych jajek, a H2S tez raczej nie wywiazywalismy.

No wlasnie. W gnijacych jajkach zachodzi rozklad beztlenowy (mikrobiologiczny) bialek. Jak wiemy bialka zawieraja aminokwasy siarkowe. W wyniku kazdego rozkladu beztlenowego materii organicznej zawierajacej zwiazki siarki powstaja siarczki i (lub) H2S (zalezy od pH). Zachodzi rowniez w przyrodzie (i pewnie w zlewie tez) mikrobiologiczna redukcja nieorganicznych siarczanow (VI) do siarczkow (jest to drugie mozliwe zrodlo siarczkow). W syfonie zlewu wystepuja warunki beztlenowe, wiec gromadza sie w nim siarczki, jak rowniez na sciankach rur odplywowych. Wystarczy wlac do zlewu nieco kwasu i smrod gwarantowany.

Kazik Warmiński


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Fri 12 Mar 2004 - 21:12:17 MET