Autor: Ania Zając (ania_zajac__at_poczta.onet.pl)
Data: Thu 18 Dec 2003 - 08:19:07 MET



a dlaczego jeśli wstrz ąśniemy butelką, odstawimy ją na pewien czas i otworzymy, to już nie "wybucha" w ogóle lub znacznie mniej?

> hmmm... odpowiedz jest jak najbardziej poprawna, pytanie dlaczego cola
> jest az tak bardzo "zagazowana". Cos powoduje wieksza rozpuszczalnosc CO2
> lub jest jakis skladnik "pieniacy" ktory powoduje zludzenie ze w coli jest
> bardzo duzo gazu... otwierajac inne napoje gazowane zazwyczaj nie ma
> az takich ilosci CO2...
>
>
>
>
> >cześć
> >według mnie przy otwarciu butelki wyrównuje się wysokie ciśnienie jakie
tam
> >było z atmosferycznym. co za tym idzie rozpuszczalność CO2 maleje i część
> >gazu wydziela się powodując "wybuch butelki". mam rację?
> >pozdrawiam
> >Bartosz Burger
> >
> >-----Original Message-----
> >From: chemfan-bounces_at_man.lodz.pl [mailto:chemfan-bounces_at_man.lodz.pl]On
> >Behalf Of Ania Zając
> >Sent: Wednesday, December 17, 2003 10:47 PM
> >To: Chemia popularnonaukowa.
> >Subject: cola i "wybuch"
> >
> >
> >Drodzy chemicy!
> >
> >czy wiecie może, dlaczego butelka z colą po wstrząśnięciu i otwarciu
> >"wybucha"?
> >ania
> >
> >
> >
>
> Lukasz Kuzma
> Wydzial Humanistyczno-Spoleczny
> Akademia Techniczno-Humanistyczna
> w Bielsku-Bialej
>
>
>


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 18 Dec 2003 - 22:12:20 MET