Autor: Bartosz Burger (bartosz.burger_at_wp.pl)
Data: Wed 17 Dec 2003 - 23:07:28 MET



cześć
według mnie przy otwarciu butelki wyrównuje się wysokie ciśnienie jakie tam było z atmosferycznym. co za tym idzie rozpuszczalność CO2 maleje i część gazu wydziela się powodując "wybuch butelki". mam rację? pozdrawiam
Bartosz Burger

-----Original Message-----
From: chemfan-bounces_at_man.lodz.pl [mailto:chemfan-bounces_at_man.lodz.pl]On Behalf Of Ania Zając
Sent: Wednesday, December 17, 2003 10:47 PM To: Chemia popularnonaukowa.
Subject: cola i "wybuch"

Drodzy chemicy!

czy wiecie może, dlaczego butelka z colą po wstrząśnięciu i otwarciu "wybucha"?
ania


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 18 Dec 2003 - 00:12:10 MET