Autor: Michal Sobkowski (msob_at_ibch.poznan.pl)
Data: Wed 19 Nov 2003 - 13:08:48 MET
At 11:49 2003-11-19 +0000, Andrzej Kasperowicz wrote:
>Ochlodzenie cieczy zazwyczaj zwieksza w niej rozpuszczalnosc gazow,
>otwarty szampan, ktory stoi w lodowce na pewno utraci mniej "babelkow"
>niz ten ktory stoi w temp. pokojowej.
>A co do lyzki, najpierw wykonaj eksperyment porownawczy: np. 4 takie same
>szampany, jeden z lyzka ze stali nierdzewnej o temp. pokojowej, drugi z
>lyzka schlodzona, 3 z lyzka z tworzywa sztucznego, 4 bez zadnych lyzek....
Butelki oznacz w jakimś niewidocznym miejscu, po odpowiednim czasie wyjmij
łyżki, wymieszaj butelki i wypij zawartość, najlepiej w miłym towarzystwie. :-)
Oceńcie nagazowanie i porównajcie z ukrytymi oznaczeniami na butelkach.
Dla zwiększenia wiarygodności warto, aby eksperyment nadzorowała i
protokołowała osoba niepijąca!
Z niecierpliwością czekamy na wyniki! :-)
Michał
-- Michał Sobkowski, IChB PAN, Poznań http://www.man.poznan.pl/~msob/ "Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!" [U. Eco]
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Wed 19 Nov 2003 - 13:12:12 MET