Autor: Lukasz Kuzma (kuzma_at_mml.ch.pwr.wroc.pl)
Data: Tue 16 Sep 2003 - 11:20:43 MET DST
>dlaczego na przegotowanym mleku robia sie kozuchy a na
>nieprzegotowanym nie?
>Denaturujac białka serwatkowe lączą sie z tłuszczem mlecznym (białka
>rozwijając się uwalniają rejony hydrofobowe z globularnej struktury) i
>tworzą słynny korzuch na powierzchni.
>Dlatego grubość korzucha zależy od dlugości gotowania i wysokości
>temperatury.
>
wiecie co? dalej nienawidze kozucha mimo iz jest to niby nic strasznego..
obrzydlistwo mimo to...
pozdrawiam popijajac Cola... :-)
Lukasz Kuzma
Wydzial Humanistyczno-Spoleczny
Akademia Techniczno-Humanistyczna
w Bielsku-Bialej
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Tue 16 Sep 2003 - 12:12:27 MET DST