Autor: Kazimierz Warmiński (kazet_at_uwm.edu.pl)
Data: Mon 18 Nov 2002 - 21:08:02 MET
> najprosciej ujmujac sprawe, to chcialbym wejsc w posiadanie jak
> najwiekszej ilosci informacji o tych wlasnie zwiazkach ...
(...)
> No ja wlasnie takie analizy wykonuje,
Jasne. Bardzo dobry temat jesli chodzi o oznaczanie tej grupy
pestycydow, bowiem sa to najczesciej stosowane fungicydy w ochronie
roslin
i to zarowno roslin rolniczych (np. ziemniak, zboza), warzywnych,
sadowniczych, ozdobnych i lesnych. Ich sukces polega na uniwersalnosci.
Zwalczaja wiekszosc patogenicznych grzybow, sa stosunkowo tanie, malo
toksyczne i rzadko stwierdza sie uodparnianie grzybow na te zwiazki (co
w przypadku innych fungicydow stanowi duzy problem). Jedynym ich
mankamentem jest to, ze dzialaja tylko zapobiegawczo tzn. zanim
zarodniki grzybow nie wykielkuja. Jesli choroba sie rozwinie nalezy
siegnac po inne fungicydy. Pomimo wielu zalet Unia Europejska chce je
wycofac. Dopatrzono sie, ze w pewnych warunkach z ditiokarbaminianow
moze powstac w roslinach toksyczny (rakotworczy) etylenotiomocznuk
(ETU). Sa to sporadyczne przypadki, ale jednak sa.
W tej grupie fungicydow znanych jest kilka zwiazkow m.in.
etyleno-bis(ditikarbaminian) cynku (tzw. zineb), manganu (tzw. maneb) i
sol kompleksowa zinebu z manganem (tzw. mankozeb). Obecnie stosuje sie
juz tylko mankozeb (ang. mancozeb) oraz spolimeryzowany
ditiokarbaminian: metiram. W 2000 r. mankozeb wchodzil w sklad 26
preparatow handlowych jednoskladnikowych i wieloskladnikowych
(najpopularniejszy to Dithane). Teraz napewno jest ich wiecej. Metiram
wchodzi w sklad Polyramu Combi.
Z tego co wiem wiekszosc metod analitycznych
opiera sie na oznaczaniu dwusiarczku wegla CS2 powstalego w procesie
przygotowywania probki analitycznej (chyba metoda chromatografii
gazowej). Stosunkowo proste sa takze metody spektrofotometryczne.
Ostatnio natknalem sie takze na metody biologiczne.
> czy zatem istnieje jakas droga, abym od Ciebie te publikacje zdobyl
> :-) ???
Tak. Jesli mi przyslesz adres na priv to odesle Ci poczta
(konwencjonalna) kilka kserowek
polskich artykulow, glownie z Progress in Plant Protection (Postepy w
Ochronie Roslin). Dotycza one monitoringu pestycydow w warzywach i
owocach, a w tym takze ditiokarbaminianow (ile i w jakich produktach
je wykrywano; raczej metodyki oznaczania w nich nie ma). Poza tym
jestem w posiadaniu kilku artykulow zagranicznych dotyczacych
oznaczania tych fungicydow, w formie plikow pdf i doc. W sumie ponad 5
MB, wiec jesli twoja skrzynka pocztowa to wytrzyma moge je rowniez Ci
udostepnic. Przysle Ci takze o mankozebie z "The Pesticide Manual".
Jest tam wszystko o nim, ale napisane syntetycznie. Poza tym, zanim
wezmiesz sie za oznaczanie tych fungicydow w produktach spozywczych
powinienes moim zdaniem co nieco wiedziec na temat ich zastosowania w
rolnictwie i ogrodnictwie, aby wybierac odpowiednie produkty do analiz.
Nie ma sensu ich oznaczac np. kukurydzy jesli wiadomo, ze tam ich sie
nie stosuje. W zwiazku z tym przesle Ci kilka wybranych
etykiet-instrukcji stosowania fungicydow ditiokabaminianowych (pliki
tekstowe) dla ogolnej orientacji.
Czekam na odpowiedz. Pozdrowienia
Kazik
PS. Oznaczenia ditiokarbaminianow wykonuja jednostki Instytutu Ochrony
Roslin
www.ior.poznan.pl
Osobiscie mialem okazje poznac pania mgr Barbare Langowska
B.Langowska_at_ior.poznan.pl [tel. (0-56) 623
5699] z Terenowej Stacji Doswiadczalnej w Toruniu tegoz Instytutu
(Pracownii Pozostalosci Srodkow Ochrony Roslin). Bardzo mila osoba i na
pewno udzieli wskazowek (z wyksztalcenia jest chemikiem). Tez
publikowala na temat tych fungicydow w zywnosci.
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:52:38 MET DST