Autor: Karol Pilorz (PILORZ_at_hermes.umcs.lublin.pl)
Data: Tue 24 Sep 2002 - 17:54:45 MET DST



Vtam,

Doniesienie Szwedow o wysokiej zawartosci akrylamidu w produktach zawierajacych skrobie i poddanych wysokim temperaturowm (powyzej 120oC) narobilo troche szumu w prasie. Ostatnio pojawil sie ich artykul w czasopismie naukowym:

"Analysis of acrylamide, a carcinogen formed in heated foodstuffs" Tareke E, Rydberg P, Karlsson P, Eriksson S, Tornqvist M JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY 50 (17): 4998-5006 AUG 14 2002

Czy ktos z szanownych grupowiczow ma moze dostep on-line do ACS i czytal ten artykul? (albo moglby go udostepnic).

Milego dnia,
Karol

Ps. moj e-mail to imie, kropka, nazwisko @umcs.lublin.pl



| dr Karol Pilorz |
| Zaklad Fizyki Chemicznej ( Chemical Physics Dept.) |
| Wydzial Chemii UMCS ( Chemical Faculty, MCS University) |
| pl. M.Curie-Sklodowskiej 3, 20-031 Lublin, POLAND, |
| fax: (48-81) 5333348, 5333669; tel. 5375614 |

     

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:52:10 MET DST