Autor: Jerzy Peszke (j.peszke_at_rocketmail.com)
Data: Wed 11 Sep 2002 - 10:48:49 MET DST


Smutna prawda, ale reklama dzwignia handlu. Podczas produkcji twarogu nastepuje fermentacja cukru laktozy do kwasu mlekowego. A ze ten jest silniejszym kwasem niz kazeina wiec, jony wapniowe sa skutecznie wyplukane z czystej kazeiny. Twarozek babuni to nic innego jak zdemineralizowane bialko. Wartosc odzywcza - raczej dyskusyjna. Dlatego tez dodaja do niego nieco soli, papryki, cebulki itp co kto woli. Wszystko po to aby nieco uzupelnic brak mikroelementow. Lepszym odzywczo produktem jest juz jogurt lub kefir gdyz produkowane sa z pelnego mleka, bez odpadow. Przynajmniej tak powinno sie go produkowac. Jak to wyglada w rzeczywistosci - tajemnica produkcji.

Jurek



Yahoo! - We Remember
9-11: A tribute to the more than 3,000 lives lost http://dir.remember.yahoo.com/tribute

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:52:06 MET DST