Autor: Mateusz Frydrych (kimar89_at_poczta.onet.pl)
Data: Sat 26 Jan 2002 - 22:19:55 MET
Czy czysta glukoza pod wpływem NaOH
moze rozkladac sie, dajac w efekcie zolty r-r?
Potrafie sobie wyobrazic rozklad glukozy, np. utlenianie do soli czy cos, ale co tam moze byc zolte?
Moze tworza sie jakies laktony?
Glukoza ( stara juz,wiec moze po prostu brudna ) w r-rze z NaOH robi sie zolta, po kilku dniach. O ile zauwazylem, to dzieje sie tak niezaleznie od tego, czy pojemnik jest otwarty, czy zamkniety...
Pozdrawiam
Mateusz Frydrych
Technikum Chemiczne im Marii Skłodowskiej-Curie.
www.chemik.kielce.com.pl
-- Placisz raz - uzywasz caly czas! http://www.onetmail.onet.pl/oferta
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:50:23 MET DST