Autor: Karol Olszewski (carl_at_poland.com)
Data: Fri 30 Nov 2001 - 18:47:29 MET
Mam pare pytan zwiazanych z takim doswiadczeniem,
Zakladajac ze biore cukier (zwykly sklepowy) pomijam wszystkie dodatki.
Ale z reakcji powinna powstawac glukoza (prawoskretna) i fruktoza
(lewoskretna)
przeczytalem ze kat skrecania fruktozy jest wiekszy ok czyli po inwersji
spodziewam sie
ze otrzymam cukier lewoskretny. Tylko ze kiedys przeczytalem iz po
rozpuszczeniu cukru
nalezy go wlac do kiuwety polarymetru i nie wyjmowac jej tylko dokonywac
pomiarow
czy to jest prawidlowe rozumowanie jesli w kiuwecie cukier jest narazony
praktycznie tylko na
swiatlo spolaryzowane i to w malym stopniu. Czy wlasnie moze lepiej
umieszczac
probke za kazdym razem ponownie w kolbie gdzies w termostacie, nastepnie
dokonac pomiaru
na polarymetrze i znowu do termostatu.
Oraz kolejne pytanie czy ktos wie o ile mniej wiecej wydluzy sie czas
prowadzenia doswiadczenia
jesli nie zastosuje jonow H+ jako katalizatora.
Pozdrawiam
Karol.
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:49:30 MET DST