Autor: Karol Olszewski (carl_at_poland.com)
Data: Fri 30 Nov 2001 - 18:47:29 MET



Mam pare pytan zwiazanych z takim doswiadczeniem, Zakladajac ze biore cukier (zwykly sklepowy) pomijam wszystkie dodatki. Ale z reakcji powinna powstawac glukoza (prawoskretna) i fruktoza (lewoskretna)
przeczytalem ze kat skrecania fruktozy jest wiekszy ok czyli po inwersji spodziewam sie
ze otrzymam cukier lewoskretny. Tylko ze kiedys przeczytalem iz po rozpuszczeniu cukru
nalezy go wlac do kiuwety polarymetru i nie wyjmowac jej tylko dokonywac pomiarow
czy to jest prawidlowe rozumowanie jesli w kiuwecie cukier jest narazony praktycznie tylko na
swiatlo spolaryzowane i to w malym stopniu. Czy wlasnie moze lepiej umieszczac
probke za kazdym razem ponownie w kolbie gdzies w termostacie, nastepnie dokonac pomiaru
na polarymetrze i znowu do termostatu.
Oraz kolejne pytanie czy ktos wie o ile mniej wiecej wydluzy sie czas prowadzenia doswiadczenia
jesli nie zastosuje jonow H+ jako katalizatora. Pozdrawiam
Karol.


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:49:30 MET DST