Autor: Roman Salbert (romis_at_klub.chip.pl)
Data: Mon 29 Jan 2001 - 19:39:01 MET



> Ostatnio slyszalam informacje, ze zawarty w popularnie zwanej przyprawie
> "jarzynka", "wegeta" ma szkodliwe dzialanie. Zwlaszcza gdy ktos spozywa go
> w stanie surowym, np. posypujac nim kanapki itp. Czy ktos moze wie cos na
> ten temat?
> Pozdrawiam
> Anna

Glutaminian sodu podobnie jak i inne popularne dodatki do zywnosci (siarczyny, benzoesany) moga wywolywac nieporzadane reakcje organizmu jak zapalenie skory, niezyt nosa, astme oskrzelowa. Dlatego alergicy powinni uwazac z przyprawami i zywnoscia silnie konserwowana. Gdzies rowniez czytalem, ze glutaminian sodu sprzyja powstawaniu atakow migreny. Zawsze sa to jednak reakcje bardzo indywidualne.

Obecnie wszedzie panujaca wysoce przetworzona zywnosc moze nam szkodzic coraz czesciej, malo jest juz produktow bez zawartosci szkodliwych dodatkow. To jest jednak cena zycia we wspolczesnym, nowoczesnym swiecie. A moze by tak warto sobie przypomniec jak mozna sobie samemu zrobic maslo z mleka od krowy lub upiec chleb bez "polepszaczy" ?

Pozdrawiam

Roman Salbert


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:43 MET DST