Autor: Witek Mozga (mozgaw_at_rocketmail.com)
Data: Fri 19 May 2000 - 21:54:51 MET DST


> Dlaczego
> sacharoza ulega hydrolizie podczas gotowania Coca - Coli, a nie ulega
> tej reakcji podczas gotowania wodnego roztworu sacharozy?

Sacharoza sklada sie z czasteczki glukozy i fruktozy polaczonych wiazaniem glikozydowym. To wiazanie z chemicznego punktu widzenia nadaje czasteczce sacharozy charakter acetalu (to taki zwiazek, w ktorym wegiel polaczony jest wiazaniem pojedynczym z dwoma atomami tlenu). Acetale natomiast sa bardzo wrazliwe na warunki kwasne. Sacharoza w roztworze kwasnym hydrolizuje powoli nawet bez ogrzewania, co mozna zaobserwowac mierzac co jakis czas skrecalnosc mieszaniny reakcyjnej.



Do You Yahoo!?
Talk to your friends online with Yahoo! Messenger. http://im.yahoo.com

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:48:05 MET DST