Autor: Tomasz Plucinski (tomek_at_sun1.chem.univ.gda.pl)
Data: Tue 17 Dec 1996 - 12:22:57 MET
On Mon, 4 Nov 1996, Tomasz Plucinski wrote:
> > > Zaczalem od niedawna czytac Liste, poczawszy od Archiwum. Chce dolaczyc > > sie do tamtej, dawnej korespondencji. Moze jeszcze nie jest > > zdeaktualizowana i kogos zainteresuje. >
Rozmowy takie nalezy uznac za malo ambitne. chociazby z powodu niewyczerpanej inwencji studenckiej...
O wiele bardziej interesujace moga byc "popisy" moich niektorych P.T. Kolegow.
-Swiatek naukowy procz tego lubuje sie w "uczonym" belkocie w
rodzaju: "sfinalizujemy eksperyment, ktory ewidentnie zweryfikuje
nasze antycypacje!". Te sklonnosc wytknieto mi zreszta niedawno, stad
wiec pewnie moje uczulenie gorliwego neofity...
Widzialem w jednym z czasopiosm prace:
"Analiza zakresu znaczeniowego tresci pojeciowych w programach nauczania
chemii". To prawie jak poezja...
-Z dawnym (i nie tylko) nazewnictwem zwiazanych jest sporo ciekawostek.
Zargonowy "zagzajer" - to znieksztalcony niemiecki "Salzsaure" (kwas
solny), strzelanie z "kalafiorka" - to zastosowanie chloranu potasu.
W alchemicznych jeszcze czasach, produkt destylacji nazywany byl
"duchem". Stad dzisiejszy "spirytus" (do dzis w aptece: "Spiritus vini").
Inna nazwa destylatu, to "wyskok". Stad zreszta "napoje wyskokowe".
(ta dygresja - z powodu nadchodzacych Swiat).
Byl jeszcze jeden produkt suchej destylacji resztek zwierzecych: weglan
amonu, malowniczo nazywany kiedys "wyskokiem rogu jeleniego". To
dziwactwo przetrwalo podobno do dzis w Niemczech. Tzw. "amoniak" do
pieczenia, jest w obrocie pod nazwa "Hirschhornsalze".
Zwiazany jest z tym wszystkim powazniejszy problem, ktory chcialbym kiedys postawic pod dyskusje-sondaz: problem sensownosci zmian w zalecanym nazewnictwie chemicznym i konsekwencji takich zmian.
Na koniec, mam prozaiczne pytanie: co to wlasciwie jest "skrobia rozpuszczalna", oraz ewentualnie - jak sie ja produkuje?
z najlepszymi zyczeniami Swiatecznymi - Tomasz Plucinski
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:24:24 MET DST