Autor: Arkadiusz Skwarek KIiOS WIBiS (ARKADYS_at_akropolis.pol.lublin.pl)
Data: Thu 26 Sep 1996 - 08:39:34 MET DST



Witam!

> A znowoz z drugiej strony ponoc w takich margarynach znajduja sie
> niewysycone kwasy tluszczowe trans, ktore uwazano za nieszkodliwe,

Moze tez chodzic o slady niklu ktory jest katalizatorem uwodornienia tluszczow plynnych do margaryny. Spotkalem sie tez z opinia ze maslo wcale nie zawiera tak wiele cholesterolu, mozna zjadac pol kostki dziennie i nie przekroczy sie granicy bezpieczenstwa (wnosze ze jest tak, gdy jedynym zrodlem cholesterolu w pozywieniu bedzie maslo. Jesli cholesterol aplikujemy sobie takze w innych potrawach, ilosc spozywanego masla nalezaloby zmniejszyc ale nie eliminowac z menu). Opinie takie wypowiadali lekarze (polscy) badajacy ten problem.

Pozdrawiam
Arkady


Starszy magazynier                             KIiOS  WIBiS  PL
Arek Skwarek - ARKADY ;-)                      ul. Nadbystrzycka 40   
arkady_at_hermes.umcs.lublin.pl                   20-618 Lublin
arkadys_at_akropolis.pol.lublin.pl                tel (0-81)556521 w. 343
http://akropolis.pol.lublin.pl/users/arkady/ fax (0-81)556948
                                   

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:21:24 MET DST