Autor: Michal Sobkowski (msob_at_ibch.poznan.pl)
Data: Thu 26 Sep 1996 - 09:01:15 MET DST
At 22:28 25.09.96 +0100 (MET), Janusz Dzielendziak wrote:
>Hi,
>w mediach narasta coraz bardziej walka masla z margaryna.
>Czy moze ktos wie, z naukowego punktu widzenia, co jest lepsze?
>Ponoc margaryna to witamina F i to bez cholesterolu.
>A znowoz z drugiej strony ponoc w takich margarynach znajduja sie
>niewysycone kwasy tluszczowe trans, ktore uwazano za nieszkodliwe,
>ale ostatnio zdania sie zmienily...
>
Ilosc spozywanego cholesterolu nie ma zadnego wplywu na jego poziom we krwi.
Natomiast rodzaj zjadanego tluszczu jest bardzo istotny. Kwasy tluszczowe
nasycone (z masla i innych tlyszczow zwierzecych) oraz nienasycone trans (z
margaryn utwardzanych chemicznie) powoduja wzrost poziomu "zlego"
cholesterolu we krwi. W olejach i margarynach rafinowanych (np. Sloneczna)
obecne sa kwasy cis, zwiekszajace ilosc "dobrego" cholesterolu.
Wg zywieniowcow dzieci powinny jesc wylacznie maslo dla zaspokojenia duzego
zapotrzebowania na cholesterol (z drugiej strony jedno jajko ma wiecej
cholesterolu niz kostka masla...), natomiast dorosli - oleje i margaryny
rafinowane.
Pozdrawiam,
Michal
Michal Sobkowski E-mail: msob_at_ibch.poznan.pl Institute of Bioorganic Chemistry, Polish Academy of Sciences Noskowskiego 12/14, 61-704 Poznan, Poland Phone: (061) 52-85-03 Fax: 52-05-32 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:21:26 MET DST