Autor: Wojciech Szczepankiewicz (wojtex_at_zeus.polsl.gliwice.pl)
Data: Tue 27 Aug 1996 - 10:49:32 MET DST



>
>
>
> On Mon, 26 Aug 1996, Andrzej Kasperowicz wrote:
> >
> > ... ale nie kazdy wie, ze zwykly cukier, czyli sacharoza wykazuje
> > tryboluminescencje - jakos jeszcze tego nie sprawdzalem, wiec jak komus sie
> > uda to zjawisko zauwazyc prosze o opis wrazen ...
> >
> > PS. Trzeba przed eksperymentem rozcierania krysztalkow cukru dobrze
> > przyzwyczaic wzrok do ciemnosci.....
> >
> Tak jest, sacharoza wykazuje tryboluminescencje, sprawdzalem to. Uzylem
> do tego cukru w postaci kostek. Dwie kostki intensywnie pocierane o
> siebie w ciemnosci emituja calkiem wyrazne swiatlo. Oprocz tego duze
> krysztaly chlorku sodu swieca podczas rozbijania np. mlotkiem. Jest to
> jednak bardzo slaba luminescencja nie dajaca sie zaobserwowac w przypadku
> soli drobnokrystalicznej :-(
> Wspaniala tryboluminescencje wykazuja krysztaly kwasu
> acetyloantranilowego :-)). Przepis na jego synteze jest b. prosty. Jezeli
> kogos interesuje, moge go podac.
>
> Pozdrowienia
> Krzysztof Kledzik
>
>

Podaj prosze. Dam studentom na preparatyce. Zawszec to ciekawe uzupelnienie fizycznych wlasciwosci prostego zwiazku. Wojtek

--
Wojtek Szczepankiewicz; Institute of Organic Chemistry and Technology; Silesian Technical University; Krzywoustego 4; 44-100 Gliwice; Poland;

#++++++++++++++++++ wojtex_at_zeus.polsl.gliwice.pl +++++++++++++++++++#

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:18:38 MET DST