Autor: Krzysztof Kledzik (kledzik_at_chemik.chem.univ.gda.pl)
Data: Tue 27 Aug 1996 - 11:44:08 MET DST


On Mon, 26 Aug 1996, Andrzej Kasperowicz wrote:
>
> ... ale nie kazdy wie, ze zwykly cukier, czyli sacharoza wykazuje
> tryboluminescencje - jakos jeszcze tego nie sprawdzalem, wiec jak komus sie
> uda to zjawisko zauwazyc prosze o opis wrazen ...
>
> PS. Trzeba przed eksperymentem rozcierania krysztalkow cukru dobrze
> przyzwyczaic wzrok do ciemnosci.....
>

Tak jest, sacharoza wykazuje tryboluminescencje, sprawdzalem to. Uzylem do tego cukru w postaci kostek. Dwie kostki intensywnie pocierane o siebie w ciemnosci emituja calkiem wyrazne swiatlo. Oprocz tego duze krysztaly chlorku sodu swieca podczas rozbijania np. mlotkiem. Jest to jednak bardzo slaba luminescencja nie dajaca sie zaobserwowac w przypadku soli drobnokrystalicznej :-(
Wspaniala tryboluminescencje wykazuja krysztaly kwasu acetyloantranilowego :-)). Przepis na jego synteze jest b. prosty. Jezeli kogos interesuje, moge go podac.

Pozdrowienia
Krzysztof Kledzik


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Thu 08 May 2003 - 14:18:36 MET DST